QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová pravidla pro cestování do Bavorska. Jaká jsou?

06.11.2020 18:15

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček v pátek 6. listopadu formou videokonference jednal se svým německým protějškem Heiko Maasem. Režim na hranicích s Bavorskem se bude měnit.

ministr petříček jedna s německym ministrem

"Od pondělí 9. 11. ruší Bavorsko pro občany ČR výjimku pro cestování s negativním testem. Nově bude povinná 10denní karanténa, kterou lze po 5 dnech ukončit negativním testem," uvedlo MZV ČR na twitteru.

Výjimky jsou následující: tranzit, mezinárodní doprava, malý příhraniční styk, návštěva nejbližší rodiny či střídavá péče o dítě. Pravidla pro pendlery zůstávají stejná, povinné je pravidelné testování.

Mimo režimu na hranicích se řešily i další věci. Česko poděkovalo Německu za 100 plicních ventilátorů, které už tento týden čeští hasiči dovezli do skladu Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech. Oba ministři se shodli na důležitosti zachování funkčního přeshraničního režimu a koordinaci protipandemických opatření.

„Nesmíme se překvapovat. Máme skvělé sousedské vztahy, věříme si a ani pandemie na tom nesmí nic změnit. I v této době je třeba být k sobě upřímní a otevření. I když si občas musíme sdělit nepříjemné zprávy,“ řekl ministr Petříček a dodal: „Řešili jsme také problematiku vzájemného uznávání testů napříč Evropskou unií.“

foto: MZV ČR

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24