QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nové byty mají vzniknout na Jíkalce, v Plachého i na Zátiší. Podívejte se na vizualizace

24.09.2022 13:48

Město Plzeň má v plánu budovat další nájemmní byty. Dosposud je budovalo zejména na Zátiší, nyní má ale vedení Plzně vytipované další lokality. Byty mají být i v Plachého ulici nebo na Jíkalce a také na Světovaru.

byty mesto vizualizace2
byty mestobyty mesto vizualizace3byty mesto vizualizace2byty mesto vizualizacebyty Plachého Plzen vizualizace Nosek Raffelová architektibyty Plachého Plzen vizualizace Nosek Raffelová architekti_1byty Jikalka Plzen _vizualizacebyty Jíkalka Plzen vizualizace Nosek Raffelová architekti_1byty jikalka vizualizace1bytovy dum svetovar vizualizace plzen eu 1bytový dum Svetovar vizualizace plzen eu

Pro 12 lokalit ve vlastnictví města, které magistrát na území krajské metropole vytipoval, se zpracovávají zastavovací studie a některé z nich včetně vizualizací už má město k dispozici. Jedná se o výstavbu dvou bytových domů v areálu Světovar, dále výstavbu v ulicích Plachého a Na Jíkalce. V Kreuzmannově ulici by mohl vyrůst polyfunkční dům zejména také pro mladé rodiny.

Město se s novou výstavbou zaměřuje na tyto lokality: Světovar, Plachého, Na Jíkalce, ulice Na Kovárně, Tylova – Korandova, Domažlická – Vejprnická, Pod Záhorskem a v Liticích. Pro další možnou výstavbu prověřují studie proveditelnosti tato místa: ulice Boetingerova, Divadelní, Pařížská a křižovatka Vejprnická – Skvrňanská.

„Kromě novostaveb pracujeme na rekonstrukcích stávajících bytů. K úpravám nájemních městských bytů dojde v ulicích Kotkova, Kalikova, Smetanovy sady, Thámova, Bolzanova nebo Tělocvičná,“ doplnil náměstek primátora města Plzně David Šlouf.

Zastavět se má proluka v Plachého ulici. "Studie proveditelnosti navrhuje zástavbu proluky v Plachého ulici bytovým domem s pěti startovacími byty pro mladé (dva byty o velikosti 2+kk, tři byty o velikosti 3+kk). Navržený dům má jedno podzemní patro (částečně zapuštěný suterén) a tři nadzemní podlaží. Byty disponují balkony nebo lodžií, obyvatelé mohou využívat také sklepy, čtyři parkovací stání pro auta a střešní terasu. Právě plochá střecha domu je opět řešena částečně s extenzivní zelenou skladbou, ve zbytku střechy studie počítá s vytvořením zahrady pro obyvatele domu," informuje tiskové oddělení Magistrátu města Plzně.

Další byty plánuje vedení města na Jíkalce

Byty chce magistrát vybudovat v proluce, má se jednat o bytový dům se startovacími byty pro mladé (6 bytů o velikosti 2+kk, 4 byty o velikosti 3+kk).

"Dům s šesti nadzemními podlažími svou výškou naváže na sousední objekty. Svým obyvatelům nabídne kromě bytů i sklepní prostory, technickou místnost a další zázemí (kolárnu, kočárkárnu), šest parkovacích stání v objektu a pět parkovacích míst na vedlejším pozemku. Charakteristická pro dům budou velkoplošná francouzská okna, hlavní vstup a poslední patro jsou navrženy s dřevěným fasádním obkladem. Obyvatelé bytů v druhém nadzemním patře mají navrženy do vnitrobloku přímo přístupné zahrádky, ostatní byty pak balkony a terasy. Střechy domu jsou opět projektovány s extenzivní zelenou skladbou díky skvělým technickým a dalším vlastnostem," informuje magistrát.

Dále chce magistrát pokračovat v budování bytů na Zátiší.

"Jedná se o polyfunkční dům skládající se ze dvou objektů spojených propojovacím krčkem, kdy jeden objekt má přízemí a první nadzemní podlaží, druhý pak přízemí a dvě nadzemní podlažní patra. Byty jsou určeny zejména pro mladé nájemníky a mladé rodiny. Celkem se v obou objektech nachází bytů o velikosti 1+kk, 1+1, 2+kk a 3+kk o velikosti 48–66 m2. Samozřejmostí jsou ke každému bytu sklepní kóje o velikosti 9–11 m2. Projekt má v sobě zakomponovanou nejen zelenou střechu, ale i zelené ochozy balkonů, takže se efektivita snoubí s atraktivností," informuje vedení města prostřednictvím tiskového oddělení.

Budovat se mají dva domy i na Světovaru

Jeden bytový dům má mít celkem 40 bytů, druhý má disponovat celkem 34 byty.

 

Zdroj vizualizací: Projektový ateliér ASSA, s. r. o., Nosek & Raffelová architekti, s. r. o.a plzen.eu

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24