QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nový babybox v Tachově je umístěn v továrně. Jak bude fungovat?

28.10.2022 9:19

Babybox. Bedýnka, která poskytla pomoc již 246 dětem. Poslední miminko bylo nalezeno před pár dny v babyboxu na Praze 6, byla to holčička, pojmenovaná Vendulka. V Tachově babybox dlouho chyběl, to se včerejším dnem změnilo. 

Tachov babybox_1022_babybox (3)
Tachov babybox_1022_babybox (3)Tachov babybox_1022_babybox (2)Tachov babybox_1022_babybox (1)

Babybox je klimatizovaný a ventilovaný box, do kterého beztrestně a zcela anonymně mohou rodiče odložit v tísnivé situaci svého novorozence. Babyboxem prošlo k dnešnímu dni 112 chlapečků a 134 holčiček. První babybox vznikl v roce 2005 ve Vinohradské nemocnici v Praze. V Plzeňském kraji se aktuálně nachází pět boxů.

Celkově 84. babybox byl zřízen v Tachově ve čtvrtek 27. října. Tachov byl posledním z velkých měst, ve kterém babybox dlouho chyběl. “Babybox byl včera nainstalován a uveden do zkušebního provozu. Slavnostní otevření proběhne 5. prosince ve 12 hodin,” potvrdil QAPu Ludvík Hess, zakladatel babyboxů.

Babybox

Babybox pro odložené děti chce pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence.

Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní.

Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací. 

Odloženému děťátku se dostane veškeré zdravotní péče a sociální pomoci. 

Drtivá většina boxů se nachází v nemocnicích. Babybox v Tachově je nainstalovaný ve firmě GRAMMER CZ, s.r.o., ve které je nonstop hlídací služba. “Nepřetržitá služba ve firmě GRAMMER v případě nálezu děťátka ihned přivolá záchranku,” řekl QAPu Ludvík Hess a dodal: “Je to už třetí babybox, který jsme instalovali na továrně s nepřetržitým provozem.” Podobně umístěné babyboxy jsou ve firmě  TOKOZ, a. s. ve Žďáru nad Sázavou a SEKO Aerospace, a. s. v Lounech.

Babyboxy v Plzeňském kraji:

Klatovská nemocnice - otevřen v roce 2009 - 1 dítě 

Poliklinika Denisovo nábřeží Plzeň - otevřen v roce 2011 - 5 dětí

Domažlická nemocnice - otevřen v roce 2013 - bezdětné

Rokycanská nemocnice - otevřen v roce 2021 - bezdětné

 a nově Tachov firma GRAMMER CZ, s.r.o.

 

foto babybox

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24