Nový kampus Lékařské fakulty v Plzni byl slavnostně otevřen - FOTKY

09.11.2022 9:05

V úterý 8. listopadu byl slavnostně zahájen provoz v novém kampusu Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy. Slavnost se konala u příležitosti 77. výročí založení fakulty. V novém přednáškovém sále se sešlo mnoho akademiků, politiků i představitelů veřejné správy. 

LFP slavnostní otevření_1122_QAP (29)
LFP slavnostní otevření_1122_QAP (29)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (5)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (4)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (7)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (8)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (10)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (13)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (14)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (17)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (18)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (20)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (23)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (21)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (22)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (25)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (26)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (27)LFP slavnostní otevření_1122_QAP (28)

Při slavnostním zahájení provozu nového kampusu zavzpomínal děkan Lékařské fakulty v Plzni na svá studia. „Mnozí pedagogové se nesmazatelně vryli do našich duší. Moc rád bych znovu potkal v přízemních prostorách Anatomického ústavu pana profesora Kosa, jehož první přednáška na úvod studia mě vyděsila více, než předchozí maturitní zkouška. Upozornil nás, že studium medicíny je natolik náročné, že přespolním studentům ani nedoporučuje jezdit na víkendy domů, aby zbytečným kontaktem s příbuznými neztráceli drahocenný čas na studia,” řekl s úsměvem děkan LFP Jindřich Fínek a dodal: „Budou-li dnešní absolventi vzpomínat na nás stejně tak, jako my vzpomínáme na naše učitele, pak na nás může být naše fakulta hrdá.” 

Studenti v novém kampusu naleznou vše. Od přednáškových sálů, Simulačního centra po jídelnu nebo knihovnu. Po 77 letech existence fakulty jsme všichni pohromadě. Prvním oceněním naší usilovné práce, po odhalení fotografií nových interiérů, byla upřímná slova závisti studentů vyšších ročníků, kterým přišlo líto, že si těchto nových prostor již neužijí,“ řekl Jindřich Fínek.
 
 
Výhody nového kampusu bude ještě několik let využívat Mikuláš Matek, student druhého ročníku Lékařské fakulty v Plzni. „Za nový kampus jsme všichni opravdu rádi. Vše máme v jedné budově, nemusíme chodit z ústavu na ústav. Je tu hezké a moderní prostředí, například naše nová knihovna, chodíme tam ve volných hodinách,” řekl s nadšením mladý medik a upřesnil: „Pomocí QR kódu, který najdete skoro všude, si můžeme rezervovat studovny. Už jsem to několikrát využil.”

Stavba nového Univerzitního medicínského centra začala v roce 2012. První etapa byla dokončena v roce 2014. Nyní se stavba dokončila a veškerá teoretická výuka mediků se přestěhovala do moderního areálu v těsném sousedství Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně.

Mikuláš pochází z Jablonce a QAPu prozradil, že by svůj výběr vysoké školy nezměnil. „Kdybych si měl opět vybírat lékařskou fakultu, tak si Plzeň vyberu znovu. Nový kampus je opravdu skvělý, cítím se tu dobře a je tu přátelské prostředí, jak mezi studenty, tak mezi pedagogy,” řekl Mikuláš a se smíchem dodal: „Vlastně mě těší i naše nová jídelna. Je mnohem větší, už se nikdo u jídla nemačká. Máme na výběr ze tří jídel, vždy si vyberu a dobře se najím.”
 
V první etapě výstavby Univerzitního medicínského centra do roku 2014 bylo vybudováno sídlo pro pět teoretických ústavů a výzkumné Biomedicínské centrum. Celková investice do budov a přístrojů zde dosáhla 462 mil Kč. V letech 2015-16 byla první etapa doplněna výstavbou posluchárny pro 200 osob. Tato část včetně přilehlého bufetu stála 54 mil Kč. Právě dokončená druhá etapa si vyžádala náklady ve výši 1,84 mld Kč, z toho cca 309 mil. Kč připadlo na vybavení.
 
„Když jsem přebíral vedení fakulty, ležel přede mnou nerozetnutý uzel rozhodnutí, zda druhou etapu stavby vůbec zahájit, s hrozbou nedostatku financí a možnosti zastavení stavby v jejím průběhu, nebo se – možná navždy – vzdát vize dokončeného Univerzitního medicínského centra v Plzni,“ popsal Jindřich Fínek. „Rozhodla odvaha podstoupit rozumnou míru rizika, a to jak ve vedení naší fakulty, tak v tehdejším vedení Univerzity Karlovy. A tak jsme nakonec, v horkých měsících letošního léta, po překonání mnohých úskalí spojených s výstavbou, mohli dát pokyn k přestěhování," uzavřel děkan fakulty.
 
Foto QAP
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24