QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Občané rozhodli, osadní výbory Radobyčice a Valcha nevzniknou

17.01.2023 10:25

V rámci voleb prezidenta republiky se v Plzni v části Radobyčice a Valcha rozhodovalo i o zřízení osadních výborů. Pro zřízení byla potřeba nadpolovičního počtu hlasů.

anketa osadní výbory_0123_ÚMO3

„Osadní výbory v částech MO Plzeň 3 Radobyčice a Valcha se zřizovat nebudou. Rozhodla o tom anketa mezi obyvateli. Ta se konala současně s volbami prezidenta republiky,“ informovala Michaela Adámková, tisková mluvčí Úřadu městského obvodu Plzeň 3.

Pro zřízení byla potřeba nadpolovičního počtu hlasů. To se při volbách nezdařilo. „Pro zřízení osadního výboru v Radobyčicích se vyjádřilo pouze 27,6 procent oprávněných voličů. Potřeba by ale byl nadpoloviční počet hlasů všech oprávněných voličů. Právo hlasovat využilo při volební účasti 76,86 procent u prezidentských voleb pouze 53,6 procent voličů u ankety,“ uvedla mluvčí.

Podobně tomu bylo i na Valše. „Osadnímu výboru na Valše dalo svůj hlas 28,3 procenta oprávněných voličů. Právo hlasovat zde využilo z volební účasti 75,12 procent jen 50,6 procent oprávněných voličů,“ upřesnila tisková mluvčí.

„Finanční částka, dříve využitá pro osadní výbory, půjde přímo na rozvoj daných lokalit, bude jedenkrát navýšena a použita podle přání místních občanů,“ uzavřela Michaela Adámková.

Anketa byla vyhodnocena za účasti dvou členů vedení MO Plzeň 3 a zástupců obou opozičních subjektů, tedy hnutí PRO Plzeň a koalice SPOLU. Přítomen byl i vedoucí Odboru Vnitřních věcí.

Foto ÚMO Plzeň 3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24