QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obec na severním Plzeňsku vysázela 83 ovocných stromů. Sází budoucnost. Sázejte i vy!

01.02.2023 8:10

Černíkovice na severním Plzeňsku mají necelou stovku obyvatel. Podobný počet ovocných stromů bylo v rámci dotačního programu Sázíme budoucnost vysázeno v obci a blízkém okolí.

Černíkovice nové stromy ovocné_0123_Černíkovice

„V Černíkovicích a okolí bylo v nedávné době vysázeno celkem 83 ovocných stromů. Konkrétně se jednalo o jabloně, hrušky, třešně a švestky,“ uvedla obec s tím, že výsadbu umožnil dotační program s názvem Sázíme budoucnost.

Dotační program Sázíme budoucnost je projekt s velkou ambicí. „Sázíme budoucnost je iniciativa, kterou založila a koordinuje Nadace Partnerství. Cílem iniciativy je vysadit do konce roku 2025 v České republice 10 milionů stromů mimo les. Za každého Čecha a Češku jeden, společně hlavou, srdcem i rukama. Chceme tak posílit odolnost české krajiny i měst vůči dopadům klimatických změn,“ uvádí zástupci projektu. Aktuálně je vysázeno 2 299 641 stromů.

V rámci dotačního programu bylo zasazeno v Plzeňském kraji mnoho stromů. Například v roce 2021 bylo vysázeno 43 stromů v Kostelci na Tachovsku. „Výsadba řeší doplnění veřejné zeleně o nové listnaté stromy na vymezených plochách veřejných prostranství v obci Kostelec a jeho místních částí Nedražice a Lšelín,“ uvádí se na webu sazimebudoucnost.cz.

Také v Kaznějově bylo využito tohoto programu a město vysadilo několik stromů pro budoucnost. „Parkově upravená plocha sloužící k odpočinku obyvatel přilehlého sídliště, výsadba 32 stromů,“ je uvedeno na sazimebudoucnost.cz.

Do programu se může zapojit každý –⁠ jednotlivci, spolky, školy, obce, zemědělci i firmy. Všechny potřebné informace naleznete zde.

Foto obec Černíkovice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24