QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obyvatelé Trojky bojují za poštu na Skvrňanech. Vedení to nevzdává

04.04.2023 13:17

Česká pošta zruší v Plzni 12 poboček. Jedna z nich se nachází na Skvrňanech. Jedná se o klíčovou pobočku této části Plzně. Proto lidé i vedení obvodu bojuje za její zachování.

Otevírací dobuomezila i Česká pošta v Železné Rudě.

V rámci hledání řešení, jak zachovat velmi důležitou poštovní pobočku na plzeňských Skvrňanech padly i varianty, že by ji bylo možné vyměnit za jinou. „Otázkou je, za kterou ji vyměnit. Nechceme brát menší poštu například Křimicím, to by bylo kanibalizování obvodu obvodem. Spíše vidím cestu v tom, že menší pošty by se mohly stát Poštou Partner a tato velká by mohla zůstat zachována,“ popisuje jednu z možností starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Pokud by ke zrušení pobočky na Skvrňanech skutečně došlo, byla by spádovou poštou pro tuto oblast čítající až čtrnáct tisíc lidí, hlavní pošta v Solní ulici. O něco bližší Křimice totiž nejsou pro skvrňanské v ideální dopravní obslužnosti. „Nicméně tady to „kružítko“ vedení České pošty úplně nezafungovalo, protože pošta v Solní je dál, než je stanovená hranice. A co se týká parkování v této oblasti, tak to je také tragické. Zaváděli bychom navíc dopravu do centra města. Doufám tedy, že skvrňanskou poštu zachováme, i z hlediska dopravní obslužnosti by to bylo logické,“ upozorňuje starosta.

Další možnosti, jak poštu na Skvrňanech zachovat, se nabízí v podobě již zmíněného modelu Pošta Partner nebo ve formě finančního příspěvku na provoz této pobočky. „Za mě je to ale krajní možnost. Tato situace měla být hlavně řešena úplně obráceně. To znamená, nejdřív se nám měla Česká pošta ozvat a mohli jsme tyto možnosti začít zvažovat a řešit. Teď jsme v časovém presu, protože v podstatě máme měsíc na to tuto záležitost vyřešit. A co se týká například převzetí budovy, nebo toho, kde najít peníze v rozpočtu, tak vzhledem k tomu, jakými orgány města musí tyto záležitosti projít, je to šibeniční termín. Já věřím tomu, že se povede dojednat zachování pošty bez těchto potřeb a pokud ne, tak že dostaneme alespoň více času na to, abychom nějaké řešení našli,“ doufá starosta David Procházka. Jednání se zástupci České pošty by mělo proběhnout v příštím týdnu.

Trojka speciálně zřídila e-mailovou adresu rusenipostMO3@plzen.eu. „V současné chvíli nám svůj nesouhlas s rušením pošty na Skvrňanech zaslalo přibližně 160 obyvatel. Celkem přišlo 157 e-mailů, některé za větší skupinu lidí. Velmi často píší senioři, případně jejich děti nebo známí, protože řada z nich moderní technologie využívat neumí, a to je také důvod, proč poštu využívají,“ doplňuje mluvčí obvodu Michaela Adámková.

Detailní přehled zrušených poboček v Plzni a Plzeňském kraji naleznete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24