Obyvatelům Litic se uleví. Uzavírka končí, most se po rekonstrukci otevře

02.12.2022 15:09

Rekonstrukce mostu v Liticích na Klatovské je definitivně u konce. Most bude po rozsáhlé rekonstukci otevřen pro veškerou dopravu i MHD od této soboty 3. prosince. QAPu to potvrdil starosta Litic.

most v liticích oprava foto QAP (23)

Kamenný most, který se nachází v Liticích na Klatovské ulici a zároveň na páteřní silnici, procházel rozsáhlou rekonstruncí od letošního července. Most byl sice staticky v dobré kondici, ale jinak potřeboval rozsáhlou opravu.

Od soboty 3. prosince se sem vrátí veškerá doprava. "Pro pěší bude zatím přechod mostu po jedné straně mostu po provizorním chodníku a bude se kompletně dodělávat chodník na druhé straně. Až bude kompletně hotový uzavřený chodník, přesune se pěší provoz na hotový chodník a dodělá se do konečné podoby provizorní chodník na západní straně. Chodníky na obou stranách mostu budou kompletně hotovy 10. prosince," uvedl podrobnosti starosta Litic Michal Hausner.

Kamenný most se nachází uprostřed Litic, které jsou od roku 1990 součástí Plzně jako její Městský obvod Plzeň 6 - Litice. Koryto potoka, který teče pod mostem, je regulováno betonovými zdmi se dvěma opěrami, u kterých je uložena kanalizace. Ve vysoké části těla mostu byla dodatečně v polovině 19. století osazena barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Ta je jako jediná památkově chráněná, a proto byla během stavby chráněna bedněním.

Práce na opravě mostu byly podle starosty šestého plzeňského obvodu složité a vyžádaly si v průběhu stavby změny v postupu. "Přesto se podařilo stihnout opravu do zimy a vyhnuli jsme se případnému přerušení stavby kvůli mrazivým měsícům," říká dále Hausner.

Most se nachází na hlavní silnici a objízdné trasy vedly kolem domů v okolních ulicích. Občané si tak mohou konečně po více než čtyřměsíční uzavírce oddechnout.

"S otevřením mostu se nám v Liticích, především v přilehlých ulicích, kterými byla vedena objízdná trasa, dost uleví. Vzhledem k dopravě to pro nás bylo několik náročných měsíců. Děkuji všem obyvatelům Litic, i projíždějícím za trpělivost. Správě veřejného statku města Plzně děkuji za odborný dozor stavby a financování opravy," dodává starosta Michal Hausner.

Rekonstrukci vyčíslenou na 25 milionů korun hradí Správa veřejného statku města Plzně.

foto: ilustrační QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24