QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 14:31

Dopravní nehoda v Libušínské ulici v Plzni

Na místě zasahují všechny záchranné složky. Z  místa jsou hlášeny 4 zraněné osoby.

Očkování se spustí pro lidi nad 40 let, praktici dostanou vakcíny napřímo

13.05.2021 12:04

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek 13. května potvrdil, že se otevře očkování pro lidi nad 40 let. Vyřešen je už i problém očkování u praktických lékařů, ti mají dostávat vakcínu Moderna napřímo.

vaccine-6165772_1920(2)

"V neděli o půlnoci spouštíme očkování pro další věkovou kategorii 40 - 44 let," oznámil premiér Andrej Babiš ve čtvrtek 13. května.

Řešen byl i problém očkování u praktických lékařů. Ti mají nově dostávat vakcíny napřímo, a to konkrétně vakcínu Moderna. Podle premiéra Babiše přímou dodávkou bude problém vyřešen. U praktiků aktuálně čeká na očkování přes 216 000 lidí. 

"S praktiky jsem to vyřešili systémově. Praktici budou od příštího čtvrtka dostávat Modernu napřímo, to zásadním způsobem zlepší spolupráci. Praktici už by neměli chodit do očkovacích míst," uvedl Babiš.

Podle nejnovějších informací očkovací centra budou očkovat vakcínou Pfizer. Ostatní (Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson) budou u praktických lékařů.

Do České republiky každý týden přichází 70 800 Moderny. "Z toho jde 50 tisíc k praktikům, u Astry Zenecy dochází k výkyvům dodávek. V květnu je to jen na druhé dávky," uvedl Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů s tím, že 50 tisíc vakcín Moderna, které přijdou do ČR tento týden, budou distibuovány ještě přes očkovací centra. "Od dalšího týdne už půjdou k praktickým lékařům napřímo. Věřím, že to vyřeší problém očkování praktických lékařů," dodal Šonka.

ilustrační foto pixabay.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24