QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od pátku 9. července vláda zpřísnila protiepidemická opatření

09.07.2021 6:01

Vláda souhlasila se zpřísněním protiepidemických opatření kvůli šíření nakažlivější delta mutace koronaviru. Od pátku 9., července tak začnou paltit některé změny, které vláda odsouhlasila už před týdnem.

covid-19-5080950_960_720

Od pátku 9. července přestane v České republice platit uznávání bezinfekčnosti po první dávce vakcíny s dvoudávkovým schématem. Lidé, kteří zatím absolvovali pouze jednu dávku očkování u dvoudávkových vakcín, se budou muset opět prokazovat při návštěvě restaurací, kulturních akcí, ale třeba i při návštěvě pacienta v nemocnici či příbuzného v zařízení sociální péče negativním testem na covid-19. Důvodem je šíření delta mutace koronaviru SARS-CoV-2, proti které je člověk po první dávce chráněn jen z 30 procent.

Nově bude uznáváno jen 14 dnů po dokončení vakcinace.

V souvislosti s šířením delta mutace ve světě se od 9. července zpřísní i pravidla pro vstup do České republiky, a to i pro země zařazené na seznam zemí s nízkým rizikem. Cestující z těchto zemí budou muset nově vyplňovat příjezdový formulář, a pokud nebudou čtrnáct dnů po dokončeném očkování, budou se muset prokázat také negativním RT-PCR testem. U zemí s nízkým a středním rizikem nákazy bude možné test před vstupem do ČR nahradit testem absolvovaným do pěti dnů po návratu.

Zároveň u neočkovaných osob bude při návratu ze zahraničí nově platit, že bez prokázání se negativním testem zaměstnavateli nebudou moci být vpuštěni na pracoviště. V případě návratu ze zemí s nízkým a středním rizikem sice bude možné do doby prokázání se negativním testem do zaměstnání docházet, tito zaměstnanci ale budou mít povinnost na pracovišti nosit respirátory nejméně třídy FFP2.

Česká republika také upraví seznam zemí s extrémním rizikem výskytu nemoci covid-19. Nově na něj od 5. července přibylo Tunisko. O zařazení Velké Briitánie od 12. července rozhodne vývoj tamní epidemické situace v následujících dnech. Ministerstvo zdravotnictví zároveň upravilo původní zákaz cestování do těchto zemí na důrazné doporučení do nich necestovat.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24