QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Odchyt zatoulaných zvířat v Chotíkově zajistí strážníci z Plzně

13.11.2015 13:38

Strážníci, kteří se v Plzni zaměřují na odchyty různých zvířat, mají opět rozšířené pole působnosti. Nově budou jezdit i do Chotíkova. Služby v Plzni by se zhoršit neměly.

FOTO_QAP_CZ (8)

I když se to nezdá, strážníci, kteří v Plzni odchytávají zatoulaná zvířata, jsou téměř "na roztrhání". Jen v Plzni ročně provedou zhruba osm stovek odchytů. Své služby už ale poskytují také pro Třemošnou a nově budou zajíždět i do Chotíkova. Město už s Chotíkovem uzavřelo smlouvu o poskytování služeb.

Smlouva mezi Plzní a Chotíkovem je aktuálně na dobu neurčitou. Existuje ale možnost výpovědi. Jednotka strážníků, kteří se specializují na odchyty, funguje v západočeské metropoli už deset let. Denně mají strážníci v průměru dva výjezdy a k dispozici jsou nepřetržitě 24 hodin.

O služby plzeňských strážníků měli v Chotíkově zájem už před několika měsíci. "Reagujeme tak na dopis starosty obce Chotíkov, jenž se na nás obrátil letos v červenci se žádostí o pomoc při odchytu agresivních psů, které si vzhledem k absenci potřebného vybavení a techniky nejsou schopni sami zajistit,“ říká primátor Martin Zrzavecký.

Ke zhoršení dostupnosti strážníků v Plzni by dojít nemělo.

Že by se vytížeností strážníků v okolních obcích zhoršila kvalita jejich výjezdů v Plzni, prý nehrozí. Do Chotíkova budou vyjíždět na základě podnětu ze strany kontaktní osoby obce, pokud bude mít hlídka zrovna práci v Plzni, výjezd do Chotíkova bude muset počkat.

"Výkon odchytové činnosti na území Plzně tak nebude ohrožen,“ doplnil primátor. Výjezdy bude samozřejmě proplácet Chotíkov.

Odchytem zvířat se zabývá v Plzni skupina zařazená pod služebnou Bory. Získat povolení potřebná k místu u jednotky na odchyt zvířat není úplně jednoduché. Strážníci musí mít týdenní odborný kurz zaměřený na odchyt toulavých zvířat a zacházení s nimi, složit závěrečnou zkoušku a získat osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. "V Plzni je takto vyškoleno 16 strážníků. Ročně skupina provede kolem 800 odchytů, konkrétně v roce 2012 jich bylo 849, v roce 2013 celkem 784 a loni 792. Nejčastěji se jedná o psy, vždy je jich zhruba kolem 600, následují kočky, jichž bývá odchyceno kolem 200, zbytek tvoří jiná domácí i exotická zvířata," dodává statistiku mluvčí magistrátu Eva Barborková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24