QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Operační středisko hasičů je v novém. Zásahy budou efektivnější

01.12.2015 8:32

Také hasiči v Plzeňském kraji mají zmodernizované operační středisko v Kaplířově ulici v Plzni. Novinky mají zvýšit efektivnost zásahů při mimořádných událostech. 

FOTO_HZSPK

Zásahy složek Integrovaného záchranného systému budou efektivnější. Také hasiči Plzeňského kraje mají zmodernizované operační středisko, které sídlí v Kaplířově ulici v Plzni. Modernizace bya součástí rozsáhlého projektu, do kterého byli zapojeni hasiči z celé republiky.

Technologie a vybavení operačního střediska byly připravovány a realizovány v letech 2014 – 2015 se spolufinancováním ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu prostřednictvím Evropského regionálního rozvojového fondu.

"Cílem projektu bylo zajistit včasnou a efektivní reakci na zvyšující se hrozby či následky přírodních a technologických rizik, které lze eliminovat či řešit prostřednictvím zajištění vysoké úrovně akceschopnosti a efektivity operačního řízení Hasičského záchranného sboru České republiky. Jedná se zejména o potřebu včasného zásahu na místě mimořádných událostí," informovala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Efektivnější zásahy i větší součinnost mezi složkami IZS. Novinky přinesou výrazné zlepšení...

V rámci Centrálního standardizovaného projektu generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky byly pořízeny nové technologie pro operační řízení s napojením na technologie vybudované v projektu Národní informační systém integrovaného záchranného systému. Výsledkem mají být lepší možnosti pro získávání informací z tísňového hovoru, vyšší účinnost operačního řízení a nasazování sil a prostředků. Zkrátit by se měl i přepravní čas sil a prostředků. Zároveň by se díky novinkám měla zvýšit a zefektivnit spolupráce nejen na úrovni jednotlivých hasičských záchranných sborů krajů, ale i mezi ostatními základními složkami integrovaného záchranného systému.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT