QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Orkán Herwart napáchal energetikům obří škody - FOTKY

16.11.2017 11:09

Orkán Herwart, který zasáhl také Plzeňský kraj 29. října, způsobil ohromné škody. Energetici teprve teď dali dohromady kompletní čísla a jsou až neuvěřitelná...

DSC_0636
DSC_0636DSC_0667foto_K3DSC_0813foto_K4večerní zmenšeně

Orkán Herwart zasáhl region i celou republiku v neděli 29. října už v časných ranních hodinách. Na zásobovacím území ČEZ Distribuce způsobil rozsáhlé škody.

Kalamitní stav vyhlásila společnost v osmi krajích, včetně Plzeňského kraje. Bez elektřiny se ocitlo na 628 tisíc odběrných míst. Půl milionu z nich se podařilo připojit zpět během 18 hodin. Vyčíslené škody na zařízení přesáhly 71 milionů korun.

"Nejhorší situace nastala v neděli krátce po poledni, evidovali jsme 608 poruch na vedení vysokého napětí a další stovky na napětí nízkém. Bez elektřiny se ocitlo přes 620 tisíc odběrných míst. V pondělí v šest hodin ráno to již bylo ´jen´ 120 tisíc odběratelů. Prioritou bylo opravit poruchy na vedení vysokého napětí a připojit tak co nejvíce odběratelů zpět k elektřině,“ vysvětluje Radim Černý, člen představenstva ČEZ Distribuce a ředitel úseku Řízení sítí.

Orkán Herwart způsobil 3 571 poruch na zařízení distribuční soustavy ČEZ Distribuce. Na odstraňování následků ničivé smršti se podílela tisícovka pracovníků v terénu, na dispečinku, distribučním call centru i pracovníků obsluhy, kteří komunikují s klienty z řad samosprávy.

"Call centrum v neděli zaznamenalo v souvislosti s kalamitou nárůst hovorů o 5000 %, odbavoval je více než trojnásobný počet operátorů oproti běžnému provozu. Od neděle do úterní půlnoci přijali operátoři call centra celkem 70 860 hovorů, na sociální sítě ČEZ zároveň dorazilo přes 2200 dotazů týkajících se kalamity. Na webové stránky ČEZ Distribuce bylo v době trvání kalamity přes 180 tisíc přihlášených uživatelů," říká mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová.

FOTO: ČEZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24