QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pacientům v Dobřanech pomáhají terapeutické dílny. Darujte jim materiál k tvoření!

21.04.2023 14:36

Keramická, svíčkařská, truhlářská, košíkářská či šicí dílna nabízí pacientům v dobřanské psychiatrické nemocnici místo k terapii. S pomocí ergoterapeutů se lidé věnují nejrůznějším činnostem, které přispívají k jejich uzdravení.

Dobřany_terapie_0423 (6)
Dobřany_terapie_0423 (1)Dobřany_terapie_0423 (2)Dobřany_terapie_0423 (3)Dobřany_terapie_0423 (4)Dobřany_terapie_0423 (5)Dobřany_terapie_0423 (6)Dobřany_terapie_0423 (7)Dobřany_terapie_0423 (8)

Do dílen docházejí pacienti z otevřených oddělení každý všední den. „Záleží jen na našich pacientech, ve které z rukodělných dílen chtějí pracovat. Mohou si vybrat činnost podle svého zájmu a schopností. O ergoterapii nejsou ochuzeni ani pacienti, kteří z nějakého důvodu, například kvůli neuspokojivému psychickému stavu, ztížené mobilitě a podobně, nemohou oddělení opustit. Ergoterapeutky za nimi docházejí a pracují s nimi přímo tam,“ uvedla hlavní sestra nemocnice Hana Benediktová.

Keramické hrníčky, vázičky, květináčky, ušité panenky, šperky z korálků, svíčky, dekorační předměty, utkané látky či dřevěné hračky vyrobené v Chráněných terapeutických dílnách dokonce dvakrát ročně vystavují a prodávají na interních nemocničních trzích. Peníze, které utrží, slouží k nákupu materiálu, jehož se v dílnách dost spotřebuje a je čím dál dražší.

Dílnami projde ročně přibližně 200 pacientů, s dalšími pracují ergoterapeutky na ostatních 30 odděleních nemocnice. Kromě rukodělných činností cílí také na léčebnou výchovu k soběstačnosti, trénink běžných denních činností ve cvičné kuchyňce a prádelně, procvičování kognitivních funkcí, relaxaci a další aktivity s přihlédnutím k aktuálnímu složení pacientů ve skupině. Součástí Chráněných terapeutických dílen je i muzikoterapie. Pacienti tady buď hudbu poslouchají při relaxaci, nebo i sami na nástroje hrají, například bubnují ve skupině. Muzikoterapeutka také pracuje s pacienty i individuálně na odděleních.

„Při výrobě předmětů v chráněných terapeutických dílnách se spotřebovávají různé druhy materiálu, včetně zbytků pletacích vln, větších odstřižků látek, výplňových materiálů a podobně,“ popsala vedoucí sestra ergoterapie Bc. Kateřina Rupertová. Ergoterapeutky by proto přivítaly, kdyby jim někdo tento pro sebe již nepotřebný materiál věnoval.

Na podrobnostech se může domluvit na telefonním čísle Chráněných terapeutických dílen: 377 813 421.

Foto Psychiatrická nemocnice v Dobřanech

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT