QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pavel Pavlovský získal prestižní ocenění za celoživotní tvůrčí práci

23.11.2022 12:31

Ocenění Senior Prix každoročně předává Nadace Život umělce. Poděkování za celoživotní uměleckou činnost uděluje nadace hercům, tanečníkům, ale i zpěvákům.

Vernisáž 120 let DJKT_0922_QAP (3)

Slavnostní vyhlášení cen Senior Prix proběhlo v neděli 20. listopadu v Divadle Na Fidlovačce v Praze. Mezi oceněnými je i Pavel Pavlovský. “Věhlas plzeňské činohry opět zesílil. S radostí hlásíme do světa, že náš Pavel Pavlovský převzal v neděli v pražském Divadle Na Fidlovačce ocenění za celoživotní tvůrčí práci Senior Prix. A my mu za jeho práci, kterou vykonal a koná pro naši činohru děkujeme a k ocenění blahopřejeme,” poděkovalo Divadlo J. K. Tyla na sociální síti.

Senior Prix je již od roku 1993 klíčovou událostí, prostřednictvím které nadace oceněným děkuje za jejich celoživotní uměleckou práci.Mezi pětatřicítku osobností seniorského věku oceněných Nadací Život umělce patří například herečky Daniela Kolářová, Jaroslava Obermaierová či Dana Syslová, herec a tanečník Vlastimil Harapes, houslový virtuóz Václav Hudeček či zpěvačka Zuzana Hana Ulrychová,” uvedlo DJKT.

Pavel Pavlovský působí v plzeňském divadle již řadu let. “V listopadu roku 2021 to bylo neuvěřitelných 55 let, kdy Pavel Pavlovský nastoupil jako herec do plzeňského činoherního souboru. A stále je nepominutelným členem,” uvádí DJKT. “Za roli Kerženceva ve hře P. Kohouta Ubohý vrah získal prestižní Cenu Thálie (1993), za krále Jindřicha II. V Anouilhově hře Tomáš Becket obdržel cenu Českého literárního fondu. Město, kde zapustil kořeny ho v roce 2011 ocenilo Historickou pečetí města Plzně – nedávno vstoupil do Dvorany slávy v režii Plzeňského kraje. Tato pocta je určena pro osobnosti, jejichž život a práce jsou s regionem nerozlučně spjaty, současně však jeho hranice značně překračují,” stojí v hereckém medailonku Pavla Pavlovského.

Pavel Pavlovský na scéně plzeňského divadla vytvořil minimálně 145 rolí. Pavel Pavlovský říká: „Herec musí mít rád všechny své postavy. I padouchy, protože jimi na určitou dobu je, a musí jim rozumět.” 

Foto Jiří Šantor a QAP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24