QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pestrá strava a až 25 druhů diet. FN Plzeň dává velký důraz na stravování

22.08.2024 12:02

Velký výběr jídel, bohatý salátový i teplý bufet, lehčí jídla, vegetariánská strava, všechny druhy masa, ryby či tradiční jídla, vaření z lokálních a sezónních produktů, vyškolení kuchaři a až 25 druhů nejrůznějších diet. Myslíte si, že mluvíme o špičkové a vyhlášené restauraci? Omyl, tak ve stručnosti vypadá stravování v plzeňské fakultní nemocnici.

FN Plzeň
FN PlzeňJídlo FN Plzeň _1Jídlo FN PlzeňFN Plzen stravovánípriprava veprova panenkaskolení kašovitá stravašéfkuchaři FN PlzeňBistro u MilanaBistro

Na stravování dává Fakultní nemocnice Plzeň velký důraz. V nemocnici mají vlastní nutriční terapeuty, kteří mají na starosti stravu pro pacienty. „Hlídají celý proces od sestavení jídelního lístku, přes ochutnávání při vaření až po kontrolu, že pacient na talíř dostane opravdu to, co dostat má. Pak jsou klinické terapeutky, které spolupracují s jednotlivými odděleními, kde lékař určí dietu a ony to konzultují s pacienty,“ upřesnil vedoucí stravování na Borech Roman Brušák.

Příprava jídel pro pacienty bývá samozřejmě velmi náročná, a to i z důvodu velkého množství diet. „Máme tzv. úsek malých diet, kde jedna kuchařka připravuje třeba jen jednu nebo dvě porce od diety. Pak máme úsek, kde se vaří v kotlích. Podle složení pacientů někdy připravujeme i všech 24 diet v jeden den. Není to ale nutně vždy 24 různých jídel. Některé diety mají ještě poddiety jako například kašovitou nebo rozemletou,“ uvádí Roman Brušák.

Kuchařský tým musí sledovat současné trendy. „Na vzdělávání našich kuchařů klademe velký důraz, posíláme je na různá školení a z jejich strany je o to čím dál větší zájem,“ uvádí Roman Brušák.

Kuchaři i nutriční specialistky se tak letos vzdělávali například v přípravě kašovité stravy. Absolvovali školení pro přípravu stravy v modifikované konzistenci hustého pyré, které jim odprezentoval šéfkuchař a manažer společnosti Dr. Oetker Jan Slavík s kolegou.

Tým kuchařů nevaří ale jen pro pacienty. Denně tu kuchaři připravují stovky jídel i pro personál. Jen na Borech se každý den stravuje přes obědy 900 zaměstnanců. Další stovky lidí pak na Lochotíně.

Zcela moderní stravovací provoz funguje od června 2021 v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech. Rozsáhlé rekonstrukce prostor, špičkové vybavení, nejnovější technologie, vybudování kavárny a bistra i zastřešená terasa, to vše vyšlo nemocnici zhruba na 127 milionů korun. „Jsem moc rád, že díky tomuto projektu můžeme našim zaměstnancům nabídnout mnohem komfortnější stravování, a to nejen co se týče nových prostor, ale i kvalitnější přípravu pokrmů a pestřejší skladbu jídel,“ uvedl ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Speciální gastronomickou akci připravil letos na jaře Odbor výživy a stravování FN Plzeň. Menu uvařil zkušený šéfkuchař, který dvacet let vedl Národní tým kuchařů a cukrářů ČR, Jan Horký. S přípravou i následným vydáváním mu pomáhali zaměstnanci borské kuchyně, kteří vzali vaření se špičkovým profesionálem jako nezapomenutelnou zkušenost.

Po rekonstrukci je v areálu FN Plzeň na Borech od letošního června v provozu Bistro U Milana. To najdete naproti hlavnímu vjezdu do nemocnice. Pochutnávat si lze například na salátech či zákuscích, grilovaných kuřatech, teplé sekané nebo nanucích, a to ve všední dny od 6 do 16 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 11 hodin a od 11.30 do 16 hodin.

Pestrou stravu mají maminky na Gynekologicko-porodnické klinice FN Plzeň. Dostávají nejen dostatečné množství zeleniny, ovoce, ryby a mnoho dalších dobrot, ale zejména unikátní stravu s vyváženým poměrem vitamínů a minerálních látek. Hlavně dostatkem vápníku, což zajišťují tři dávky mléčných výrobků denně. Právě rozmanitost stravy si maminky chválí. „Moc mi chutnalo, hlavně výborné kvalitní jogurty a potěšil mne dostatek rozmanitého ovoce a zeleniny,“ říká paní Barbora, která v porodnici přivedla na svět malou Julinku.

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT