QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pijete burčák? Kontroly dopadly nejhůře za poslední čtyři roky

17.01.2020 18:30

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila vzorky burčáku ředěné vodou i s vyšším obsahem cukru, než je povoleno.

penize foto QAP

Inspekce hlásí za loňský rok více nevyhovujících vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu než v minulých letech.

V loňské sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 290 prodejních míst těchto nápojů. "Inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje,“ sděluje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

 V 61 případech přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři. Inspektoři kontrolovali výrobce i prodejce, a to hlavně ty, jejichž vzorky už v minulých letech nesplňovaly předepsané požadavky. Zaměřii se ale i na nové dosud neprověřené prodejce především ve stáncích.

"Komplexní laboratorní analýza prokázala nevyhovující parametry u deseti vzorků, přičemž v některých případech vzorek nevyhověl ve více hodnocených znacích,“ vysvětluje mluvčí. Jednalo se ve třech případech o nepovolený přídavek vody, další tři vzorky byly doslazeny cukrem, v jednom případě neodpovídal objem nápoje a čtyřikrát se lišil obsah alkoholu.

V předchozí sezóně 2018 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 44 vzorků a nevyhovělo pět z nich, v roce 2017 to bylo 51 vzorků, ze kterých nevyhovělo sedm a v roce 2016 mířilo do laboratoře 69 vzorků, ze kterých nevyhověly čtyři.

Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na tzv. senzorické požadavky – inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24