QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň posiluje „Senior Expres“, unikátní projekt už přebírají další města

05.01.2016 17:25

Město Plzeň reaguje na vysoký zájem o svou službu Senior Expres a rozhodlo o koupi třetího vozidla! Jde v podstatě o městské taxi pro starší obyvatele, kteří se nemají jak dostat k lékaři nebo na úřady.

Senior Expres

Plzeňský Senior Expres je systém dopravy šitý na míru seniorům starším 70 let a zdravotně postiženým. Princip je jednoduchý. Díky této službě se dostanou kamkoliv po městě za 30 korun, při jízdě mimo město pak zaplatí 11 korun za kilometr. Součástí služby je nonstop dispečink pro objednání přepravy zákazníka na telefonu 601 381 381.

Senior expres funguje v Plzni od dubna 2014.

Jen za prvních 18 měsíců obsloužila dvě vozidla přibližně 8200 klientů, najela s nimi přes 86 tisíc kilometrů. „Zájem byl tak velký, že jsme každý měsíc museli z kapacitních důvodů odmítnout v průměru 150 požadavků. Na to nyní reagujeme nákupem třetího vozu,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Podle Evy Herinkové, náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí, se díky službě města stávají senioři soběstačnější. „Službu si nemohou vynachválit, řada z nich ji využívá opakovaně, mnozí pak pravidelně. Evidujeme například Plzeňanku, která v roce 2015 jela ‚expresem‘ víc než 30krát. Velmi pozitivní reakce zákazníků pak máme i na řidiče obou vozidel Senior Expres, lidé chválí jejich vstřícnost a ochotu,“ řekla Eva Herinková.

Vznik služby inicioval Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně. V dubnu 2014 začínala s jedním vozidlem. „V rámci republiky jsme byli prvním velkým městem, které se rozhodlo provozovat tuto službu prostřednictvím vlastních útvarů. Původní úvaha byla, aby Senior Expres mohli využívat občané města starší 65 let. Ale v momentě, kdy počet seniorů ve městě atakuje hranici 34 tisíc a k dispozici byl v dubnu 2014 pouze jeden vůz, byla věková hranice 70 let nezbytným parametrem, od tohoto věku mají v Plzni senioři zdarma i hromadnou dopravu,“ přiblížila Alena Hynková, vedoucí sociálního odboru. Služba vystřídala neefektivní, minimálně využívanou autobusovou linku Z 72, smluvně ji zajišťují Plzeňské městské dopravní podniky.

Plzeňanům jsou k dispozici vozidla VW Caddy. Jedno je v provozu od 6 hodin ráno do 22 hodin večer, druhé a nově i třetí v pracovní dny od 7 do 15 hodin.

Projekt západočeské metropole už zaujal i další města v České republice. „Náš model Senior Expres kompletně převzalo v závěru roku 2015 město Brno. Za inspirací a pro zkušenosti za námi ale dorazili i zástupci města Sokolov, Karlovy Vary, informace mířily i do Liberce. Ve všech těchto městech se tato služba, pod stejným nebo velmi podobným označením, právě rozjíždí,“ doplnila Eva Herinková.

Kromě služby Senior Expres pořídilo město v roce 2014 i dva plošinou vybavené vícemístné vozy Renault Master. Určeny jsou pro svoz zdravotně handicapovaných dětí do a z plzeňských škol. Stejně tak město zajišťuje pravidelnou kyvadlovou dopravu osob se zdravotním postižením a trvalým pobytem na území Plzně do Centra pobytových a terénních služeb Zbůch.

Foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24