QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňáci vyráží na vodu. Před čím varují hasiči?

26.06.2022 16:28

V Plzeňském kraji je spousta nebezpečných jezů, které mohou představovat možné riziko pro vodáky. Dalším problémem je požití alkoholu před jízdou či neznalost terénu.

IMG_6663

V tekoucích vodách představují největší nebezpečí překážky. "Nekoupejte se v peřejích a vyhýbejte se místům, kde se tvoří víry. Nenechte se strhnout proudem pod vymleté břehy do kořenů a větví stromů a k vodním česlím vodních tunelů. Nekoupejte se pod jezy, kde se tvoří válce a nenarušujte plavební dráhu lodí," uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Podle odhadu českých vodáckých organizací vyjede na vodu každoročně až 600 000 turistů. S růstem oblíbenosti vodáckého sportu roste i počet mimořádných událostí, ke kterým na vodě dojde. V loňském roce hasiči zasahovali zhruba dvou desítek nehod na jezu, při kterých se zranilo 17 osob a 5 osob utonulo. "Tato čísla ale nekorespondují se skutečným stavem, jedná se pouze o události s přítomností jednotek požární ochrany," doplnila Jakoubková.

K největším nebezpečím při splouvání řek patří nedodržování bezpečnostních pravidel, nadměrná konzumace alkoholu a nebezpečné jezy. "Nebezpečí jezů spočívá v síle vody pod jezem, kdy se část vody vrací zpět pod jez, rotuje zde a vytváří pomyslný válec. Jakýkoliv předmět či člověk zachycený v tomto proudu je neustále stahován pod přepad a není mu umožněno z něho odplavat," dodala mluvčí hasičů.

Kde jsou v nebezpečné jezy? Podívejte se na přehlednou mapku ZDE.

Foto: VZS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24