QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňany trápí bezpečnost města. Na radnici proto proběhla mimořádná schůze

12.06.2023 10:10

Ve středu 7. června se na plzeňské radnici setkalo vedení města Plzně se zástupci Městské policie Plzeň, zástupci Policie České republiky a se zástupci neziskových a dalších organizací, které v západočeské metropoli pracují s lidmi bez domova nebo se závislými. Z průzkumu mezi Plzeňany totiž vyplynulo, že obyvatele trápí bezpečnost města.

setkání na radnici_lidé bez domova_0623_MMP

Na plzeňské radnici se v rámci mimořádně schůze řešili lidé bez domova, jejich problematické chování a jak mu předcházet. Dle města Plzně se účastníci schůze domluvili na užší spolupráci a pravidelném setkávání. Z průzkumu mezi Plzeňany totiž vyplynulo, že velkou část obyvatel trápí právě bezpečnost ve městě.

„Tento poznatek je pro nás zásadní, týká se nejen města Plzně, ale také městské policie, státní policie a neziskových organizací. Situaci intenzivně řešíme, a proto proběhlo toto široké jednání. Společně jsme identifikovali problémy a vykročili k systémové spolupráci. Problém chceme vyřešit tak, aby byl výsledek příznivý pro všechny strany a podpořit ty projekty, které nám k tomu pomohou,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Dotazníkové šetření mezi občany probíhalo v dubnu letošního roku. „Dotazník vyplnilo více než dva a půl tisíce lidí, a právě bezpečnostní situace ve městě a chování lidí bez domova byla mezi nimi vnímána jako největší problém. Potřebujeme proto s výše uvedenými složkami pravidelnou spolupráci,“ sdělil Jiří Winkelhöfer, radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Schůzky by se měly konat pravidělně. „Tato skupina, kterou jsme na základě úvodního setkání vytvořili, se bude scházet pravidelně, bude řešit jednotlivá a včas avizovaná témata. Vnímáme, že je zapotřebí rozšířit služby zaměřené na osoby, které žijí na ulici a do budoucna chystáme hned několik projektů,“ nastínila Světlana Budková, radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení.

Podle městské policie jsou největším problémem lidé, kteří opakovaně narušují veřejný pořádek, obtěžují občany a strážníky ignorují. „Na tyto osoby máme velmi omezené pravomoci. Potřebujeme proto úzkou spolupráci s neziskovými organizacemi. Uvítali bychom, kdyby se jejich pracovníci zúčastnili například školení našich zaměstnanců nebo pochůzek se strážníky, protože jejich role je v tomto případě nenahraditelná,“ uvedl velitel městské policie Petr Nováček.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT