QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj má novou speciální pořádkovou jednotku

20.12.2022 10:14

Od 1. ledna 2023 bude na Krajském ředitelství policie Plzeňského kraje sloužit přibližně sto policistů v nové speciální pořádkové jednotce. 

QAP_foto (7)

 „Speciální pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje bude zajišťovat akceschopnost policistů 24 hodin každý den v týdnu, což je její hlavní výhodou oproti stávající krajské pořádkové jednotce. Umožní tak nepřetržité a flexibilní nasazení policistů na událostech, jakými jsou např. pátrací akce po pohřešovaných nebo hledaných osobách, zajištění bezpečnostní situace při shromáždění osob, kulturních a sportovních akcích a podobně," řekl krajský policejní ředitel plk. Jaroslav Vild.

Jednotka by měla v případě potřeby spolupracovat i s ostatními kraji. "Policisté z této jednotky budou ale posilovat i běžný výkon služby tam, kde to bude vzhledem ke konkrétní situaci nejvíce zapotřebí. Počítáme i s její výpomocí kolegům z jiných krajských ředitelství Policie ČR, kdy navážeme na dosavadní součinnost naší krajské pořádkové jednotky s jinými policejními útvary,” doplnil krajský policejní ředitel.

Hlavní výhodou speciální pořádkové jednotky je její neustálá akceschopnost. “V krajské pořádkové jednotce slouží policisté, kteří vykonávají svou službu primárně na jiných organizačních článcích – jedná se zejména o policisty z obvodních oddělení nebo kolegy z oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Plzeň. V případě potřeby je nutné tyto policisty povolat do služby, což s sebou přináší časovou prodlevu, ale i organizační zatížení a administrativní agendu, která s tím následně souvisí. Zřízením specializované jednotky budou tyto záležitosti odstraněny a policisté budou moci ihned vykonávat své služební úkoly při událostech, do kterých budou nasazeni,” uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24