QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj pošle na Ukrajinu další elektrocentrály a sanitku

11.12.2022 12:47

Do Ivano-Frankivské oblasti, se kterou Plzeňský kraj spolupracuje zamíří další pomoc. Hejtman Rudolf Špoták spolu s ostatními zastupiteli odvezou humanitární pomoc na Ukrajinu osobě. 

Nové sanitky PK_1122_QAP (12)

“Na Ukrajinu povezeme jednu ze starších sanitek, která se vyřadila při nedávné obnově vozového parku Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Vzhledem k zhoršující se situaci není možné, aby kolegyně z Ukrajiny přijely sem, tak se na cestu vydáme my, a to se sanitkou a s další humanitární pomocí. Vyrazíme dle situace, někdy v následujících týdnech,” řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Rada také schválila darování 6 ks elektrocentrál Ivano-Frankivské oblasti na Ukrajině v hodnotě 72 tisíc korun. Elektrocentály jsou na Ukrajině nejvíce potřeba. „Společně s kolegy Josefem Bernardem, Pavlem Čížkem a Pavlem Haisem povezeme do partnerské oblasti už druhou vyřazenou sanitku a další elektrocentrály. Ty jsou momentálně velmi žádanou pomocí. Je to naše třetí návštěva. Považujeme za solidární ukrajinskému regionu pomoci, jak je to ze strany Plzeňského kraje možné,“ konstatoval hejtman s tím, že kromě elektrocentrál bude naložen i zdravotnický materiál a další potřebné vybavení, kterého je na Ukrajině nedostatek. 

V sanitce budou také 1 defibrilátor CORPULS 3 a 1 ks transportní plicní ventilátor OXYLOG 2000 plus. Tyto budou darovány ukrajinské neziskové organizaci Lysetská nemocnice. Během prosincové návštěvy partnerského regionu na Ukrajině bude oběma stranami oficiálně podepsána deklarace o partnerství. 

Rada také dodatkem ke smlouvě schválila bezplatné prodloužení výpůjčky prostor ubytovny v Čechově ulici v Plzni, kde od března letošního roku Plzeňský kraj poskytuje ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Kapacita ubytovny je zhruba 200 osob, průběžně je zde ubytováno 150 osob. Budova je ve vlastnictví ČR – Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, s nímž má Plzeňský kraj uzavřenou smlouvu o výpůjčce. V ubytovně pomáhají s provozem dobrovolníci organizace Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, kteří se výrazně podílejí také na provozu KACPU v Plzni zajišťováním péče o příchozí uprchlíky. „Pomoc dobrovolníků organizace TOTEM je pro nás nepostradatelná. Jsou součástí celého týmu organizací, které od počátku uprchlické krize společně s Plzeňským krajem spolupracují,“ doplňuje Rudolf Špoták.

Foto ilustrační QAP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24