QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňští hasiči mají novou techniku a chemické obleky, finance poskytlo město - FOTKY

10.05.2023 17:36

Profesionální hasiči v Plzni převzali novou techniku, chemické a zásahové obleky atd. Na vše jim přispělo město Plzeň, jedná se o finance v řádech milionů korun.

hasiči 7
hasiči 7hasiči košutka 2hasiči 2hasiči 5hasiči 6hasiči 9hasiči 10hasiči košutka 4hasiči košutka

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje pořídil za finance od města Plzně nejen nové chemické a zásahové obleky, ale i další techniku nebo kompresor. Předání proběhlo ve středu 10. května přímo na základně hasičů v Plzni na Košutce za účasti plzešnkého primátora Romana Zarzyckého a radního pro oblast bezpečnosti Jiřího Winkelhöfera.

Pravidelná podpora města ze strany města hasičům už funguje zhruba dvacet let. „Velmi si toho vážíme. S tím, co nejsme schopni zafinancovat v rámci standardu ze státního rozpočtu, nám vypomáhá právě město Plzeň," uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje František Pavlas.

Z příspěvku od města pořídili hasiči za více než milion korun nové chemické obleky. Dále techniku pro detekci nebezpečných plynů za celkem 450 tisíc korun a kompresor na plnění tlakových lahví za zhruba 700 tisíc korun. Kompresor na plnění tlakových lahví nosí hasiči na zádech v rámci dýchacího přístroje, sloužit bude nejen profesionálním, ale také dobrovolným hasičům.

Dále hasiči pořídili třívrstvé zásahové obleky se systémem aktivní ochrany hasiče. „Osmnáct kusů těchto obleků stálo téměř milion korun," dodal mluvčí hasičů Petr Poncar.

Z financí od města dofinancovali i vylepšení automobilového žebříku AZ 40. Investice do žebříku, s kterým se hasiči dostanou až do výšky 40 metrů, byla 600 tisíc korun. „Žebřík se používá k záchranným a hasebním pracím, používáme jej, když se potřebujeme dostat buď k otevření bytu nebo například ke snášení lidí třeba z balkonu či ze střech a tak dále,“ vysvětlil Petr Poncar.

 

foto: Magistrát města Plzně - plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT