QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podle Senátu jsou naplněny podmínky k aktivaci článku 66

19.10.2021 13:40

Senát dnes 19. října promluvil ohledně stavu prezidenta České republiky a aktivaci článku 66. Podle předsedy komise Hraba o převodu pravomocí prezidenta bude Senát hlasovat pravděpodobně 5. listopadu.

zeman _volby foto ovčaček twitter

Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není prezident Miloš Zeman v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti (více ZDE). Momentálně se projednává aktivace článku 66.

„Jak jste slyšeli už včera, tak aktuální zdravotní stav prezidenta republiky mu nedovoluje vykonávat svůj úřad. A prognóza do budoucna je taková, že je velmi nepravděpodobné, že v řádu týdnů se bude moci do úřadu vrátit a vykonávat jej. Komise se usnesla jednomyslně na závěru, že jsou dány podmínky pro aktivaci článku 66 ústavy ČR,“ uvedl předseda Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR Zdeněk Hraba.

Komise jednala také o tom, zda by Senát měl být první komoru parlamentí, která o této věci bude rozhodovat. Vzhledem k tomu, že zdravotní stav prezidenta České republiky mu neumožní vykonávat jeho pravomoc, shodla se komise na tom, že senát může být první komorou parlamentu, která by o této věci měla rozhodovat.

„Diskutovali jsme nejen o tom, jak článek 66 aktivovat, ale také o tom, jak jej deaktivovat. Jednali jsme o tom, že zatím pro aktivaci článku 66 je potřeba souhlasu jak poslanecké sněmovny, tak senátu,“ sděluje Zdeněk Hraba a pokračuje: „Pokud by se usnesla i jen jedna z komor, o tom, že článek 66 už není nutné aplikovat, že prezident je schopný vykonávat svou povinnost, pak by článek 66 aplikovaný nebyl. To znamená, že stačí usnesení jen jedné z komor, v případě že by se prezident uzdravil“.

Současné sněmovně včetně jejího předsedy brzy vyprší funkční období. O převodu pravomocí by měla rozhodnout případně až nová sněmovna, která se poprvé sejde 8. listopadu.

 

foto: twitter Jiří Ovčáček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24