Podvodných e-shopů přibývá. Jedou v tom i vietnamští prodejci

10.02.2017 13:16

Česká obchodní inspekce přichází s důrazným varováním. V poslední době narostl počet podvodů při nákupech na internetu. Množí se asijské portály, které se vydávají za německé.

IMG_1126

Mnoho spotřebitelů stále přichází o své peníze proto, že nakupují v e-shopech, které neuvádějí žádné kontaktní údaje ani podmínky nákupu. Přitom jde o základní znak podvodu nebo neférových obchodníků, kteří zaplacené zboží buď nepošlou vůbec, nebo v nízké kvalitě.

"Poslední dobou se na nás obrátila řada lidí, kteří se nechali zlákat nabídkou profesionálně a evropsky vyhlížejícího e-shopu a zakoupili na něm obuv, oblečení, kabelku či parfém. Vůbec přitom nevěnovali pozornost tomu, že prodejce neuvádí všeobecné obchodní podmínky ani jakékoli kontaktní údaje. Za takový údaj přitom nelze považovat pouhý kontaktní formulář,“ uvádí Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci. "Dnes už navíc neplatí, že podvodníka značí špatná jazyková úprava webu či inzerátu v češtině či jiném evropském jazyce.“

Asijské prodejní weby se vydávají za německé...

Někteří asijští prodejci si také zakládají weby například s koncovkou .de, což evokuje, že e-shop je německý, a přitom kupní smlouva se evropským právem neřídí a spotřebitel ztrácí právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu či reklamaci. Mnohdy to ale lidé zjistí až ve chvíli, kdy je problém a je ho těžké ho jakkoli vyřešit.

Počet Čechů, kteří nakupují přes internet za poslední čtyři roky narostl nejvíc v rámci Evropské unie. Zatímco v roce 2012 jich nakoupilo online 32 %, loni to bylo už 47 %. Průměr v EU je ale stále o dvě procenta vyšší, online nakupuje nejvíc Britů a Dánů (přes 80 %).

"Průzkum mezi statisíci obyvatel EU také ukázal, že 3 % lidí se stala obětí podvodu. Přitom průměrná útrata při nákupu online je od 100 do 500 eur. Proto je vhodné všímat si, jak se dosud neznámý prodejce prezentuje, než mu pošleme své peníze,“ upozorňuje Ondřej Tichota a podotýká, že indikátorem důvěryhodnosti mohou být i možnosti platby. Mezi spolehlivé se počítají platby kartou na zabezpečených platebních bránách nebo přes systémy elektronických peněženek.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24