QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pondělní jasnou oblohu vystřídá od úterka sněžení, hlavně na horách!

13.01.2014 7:06

Pokud už netrpělivě vyhlížíte, kdy napadne konečně sníh, potom pro vás máme dobré zprávy. Na horách se objeví sněhové přeháňky už v nejbližších dnech.

SDC15827

Milovníci zimních sportů, kteří netrpělivě vyčkávají, kdy už konečně převezme vládu zima, můžou vyslechnout dobrou zprávu. Na horách by mělo od úterka sněžit a postupně se začne také ochlazovat. 

Pondělí nám opět naservíruje převážně jasnou oblohu...Konkrétně se máme těšit na skoro jasno až polojasno, večer by pak mělo přibývat oblačnosti. Teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů, na horách čekejte kolem nuly.

Teplotních rekordů se ale v pondělí nedočkáme. 13. ledna bylo velmi teplo v roce 2007, kdy rtuť ukázala 13,4 stupně.  Naopak nejchladnější 13. leden byl v roce 1799, tenkrát naměřili -24.8 °C!

Od úterka už převážně zataženo a na horách čekejte sněžení! 14. ledna bude většinou zataženo, místy se slabým deštěm, na horách a přechodně od 600 m čekejte sněžení. Noční teploty 1 až -3 °C, denní 3 až 7 °C.  Podobně to má vypadat i ve středu a to včetně sněžení na horách, ovšem teploměr ukáže opět 4 až 8 stupňů. Ve čtvrtek zůstane obloha převážně zatažená nízkou oblačností, bude mlhavo, ojediněle s mrholením, jen výjimečně polojasno. Noční teploty 4 až 0, denní 3 až 7 st.

Pro vlekaře a také pro lyžaře jsou určitě dobrou zprávou noční teploty pod nulou, naplno se rozjedou sněžná děla...

Podobné počasí čekejte také od pátku. ,,V pátek bude převážně zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Ojediněle polojasno. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. V sobotu převážně zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Ojediněle polojasno. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. V neděli bude převážně zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Ojediněle polojasno. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C," informuje na stránkách Meteopress meteoroložka Dagmar Honsová.

Zemědělci se shodují, že takovou zimu nepamatují. Nezvykle teplé počasí jim působí velké škody, zatím si ale netroufají odhadovat přesné částky, to až podle toho, jak to pro letošek se zimou nakonec dopadne. Místo vegetačního klidu jsou každopádně ovocné sady narašené a plodiny i rostliny spotřebovávají živiny. To znamená, že živiny se budou muset na jaře dodat a to jsou peníze navíc. Rostlinám by prý také nepřidalo prudké ochlazení ze dne na den.

FOTO:Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24