QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Potravinářská inspekce kontrolovala olivové oleje. Asi třetina neprošla

29.11.2022 10:16     01.12.2022 12:25

Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že zhruba třetina hodnocených vzorků byla nevyhovující.

szpi

Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet.

„Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů,“ uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Nejhůře dopadl Borges Extra virgin olive oil. „Olivový olej nebyl kategorie extra panenský olivový olej, ale pouze kategorie lampantový olivový olej. Lampantový olivový olej není povolen pro maloobchodní prodej,“ uvádí SZPI.

Neprošel například HERMES Premium extra panenský olivový olej nebo Latzimas Bio extra panenský olivový olej prodávaný v Kauflandu. Kompletní seznam naleznete zde.

Analýzy se prováděly v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI. „Výsledky potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě. U celkem 5 dalších vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů,“ řekl Pavel Kopřiva.

Kontroly v posledních letech ukazují, že olivové oleje v České republice často neodpovídají deklarované kategorii. „Výsledky kontrol v průběhu několika let ukazují, že se do ČR dovážejí olivové oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů. Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí,“ uzavřel mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Foto ilustrační, SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24