QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Potravinářská inspekce varuje před párky se zavádějícími údaji

27.11.2020 16:00

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti nevyhovující potravinu Morliny Vepřové párky. Pozor by si měli dát spotřebitelé, kteří trpí alergií nebo intolerancí na sóju.

párky

Na obalu potraviny Morliny VEPŘOVÉ PÁRKY v balení 200g je mimo jiné uvedeno: "může obsahovat sóju". Maximální hodnota pro toto označení je 25 miligramů na kilogram (mg/kg), rozbor v akreditované laboratoři SZPI však ve výrobku prokázal několikanásobně vyšší množství sójové bílkoviny. Zjištěné množství sóji v potravině nelze považovat za nezáměrnou křížovou kontaminaci.

"Spotřebiteli tak byly poskytnuty zavádějící údaje ohledně složení ptraviny a její nabídkou prodejce porušil Evropské Nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelů," uvádí tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Uvedený výrobek má datum použitelnosti do 22. 10. 2020, výrobcem je Animex Foods sp. z o.o., ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Morlinach, Morliny 15, 14-100 Ostróda, Polsko. SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma ve zmrazeném stavu, aby ji nekonzumovali, pokud trpí alergií nebo intolerancí na sóju. 

S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty a informaci předá do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS, což umožní došetření případu v zemi původu potraviny.

Foto: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24