QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor: ČOI varuje před e-shopem! Peníze bere, zboží neposílá

20.06.2016 14:59

Česká obchodní inspekce opět varuje před e-shopem, který po zaplacení objednané zboží neposílá. Věcí už se zabývá i policie. Při kontrolách našla ČOI prohřešky i u dalších internetových obchodů.

IMG_1126

Česká obchodní inspekce varuje před e-shopem, který nabízí elektroniku, zboží pro domácnosti a další věci za výhodné ceny. Dokonce se ukázalo, že e-shop je založený na truhláře, který s tím nemá nejspíš co do činění.

"V posledních dvou týdnech obdržela Česká obchodní inspekce poměrně velký počet podnětů od spotřebitelů na konkrétní e-shop www.kompletvse.cz. Na těchto stránkách jsou nabízené např. elektro výrobky, výrobky pro domácnost, šperky, apod. V obchodních podmínkách a kontaktech (jako provozovatel) je uvedena společnost PRO-ARX Vyšší Brod s.r.o., IČ: 260 83 132. Všechna podání směřují na to, že po uzavření distanční smlouvy a zaplacení kupní ceny dopředu na účet je objednávka ze strany prodávajícího zrušená a peníze zaslány zpět nejsou," informovala Česká obchodní inspekce.

U společnosti, která má e-shop provozovat inspektoři provedli kontrolu a podle jednatele jde o zneužití firemních údajů. Oznámení už má i policie. Na celou záležitost ČOI upozornila také provozovatele registru doménových jmen CZ.NIC, tedy správce domén ".cz".

Problémy měly i další e-shopy...

Česká obchodní inspekce provedla od začátku roku do konce března stovky kontrol internetových obchodů a výsledky zrovna potěšující nejsou.

"Z celkového počtu 308 provedených kontrol bylo zjištěno, že k porušení obecně závazných právních předpisů došlo při 255 kontrolách, což představuje 83 %. V tomto období bylo pravomocně uloženo celkem 293 pokut v celkové hodnotě 1 592 000 Kč,"  upozorňuje inspekce.

Jen pro zajímavost - konkrétně v západních Čechách provedli inspektoři celkem 35 kontrol, u 25 se našly problémy.

Nejčastějí zjištěné prohřešky:

  • největší podíl na zjištěných nedostatcích, 279 případů, má stejně jako v minulém roce použití nekalých a klamavých obchodních praktik (§§ 4 a 5).  Nejčastěji se jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně o poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů, ať již o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy nebo o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících
  • druhou nejčastěji porušovanou povinností kontrolovaných osob bylo neposkytnutí řádných informací spotřebiteli o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (§ 13), a to ve 115 případech
  • nesplnění formálních náležitostí při vyřizování reklamací (§ 19) zjistili inspektoři při 33 kontrolách
  • porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele již bylo zjišťováno jen minimálně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24