Pozor na 1. duben, slaví se Apríl!

31.03.2011 16:30

Už od 17. století se v českých zemích drží zvyk Apríla. V první dubnový den prostě musíme být všichni trochu nedůvěřivější, aprílové žertíky jsou téměř oficiálně povoleny!

V pátek 1. dubna si dávejte pozor! Na začátek čtvrtého měsíce v roce totiž připadá takzvaný Apríl, který s sebou může přinést nebezpečí aprílových žertíků!

Někomu je Apríl absolutně ´putna´, jiný se na něj dlouho dopředu těší a vymýšlí, jak si vystřelí ze svých kamarádů nebo příbuzných. Napálený obyvkle nebývá ze žertíku zas tak ´odvázaný´, ale je Apríl, a to se musí s trochou škodolibosti od okolí počítat.

Vyvedl Vás někdo Aprílem a povedl se mu opravdu dobrý kousek? Podělte se o něj s QAPem.cz, nebo jen zavzpomínejte na předešlé Apríly. Možná tak poskytnete inspiraci dalším šprýmařům! Stačí, když nám napíšete na e-mail qap@qap.cz!

Také novinářům je povoleno trochu si ze čtenářů utahovat a vypustit tazvanou novinářskou kachnu. Takže pozor, milí čtenáři, i u QAPu.cz si na Apríla dejte pozor!

Historie Apríla v českých zemích

První písemné sdělení o aprílu u nás pochází z roku 1690, jehož autorem byl Bartoloměj Chrystellia z Prahy. Na konci 18. století byly zprávy o ´aprílovém vyvádění´ už častější.

Tento svátek přišel do Česka ze zahraničí a rychle zdomácněl. V dřívějších dobách se obětmi žertíků stávali známí a příbuzní, kterým se posílaly nápady na nákupy neexistujících věcí jako například ohýbáku na cihly, vtipné semínko, komáří sádlo, zaječí peří, obecní nůžky, hodinářskou motyku, červené hřebíky a v neposlední řadě bublinky do vodováhy nebo mezery do žebříku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24