Překvapení v Plzni! Vládnout bude ANO, STAN, Piráti a Pro Plzeň

25.09.2022 9:14     25.09.2022 21:52

Volby v Plzni sice vyhrála koalice SPOLU, bylo to ale těsné vítězství a s druhým ANO získala stejný počet mandátů.

CG0A2347

ANO. které získalo stejný počet mandátů jako SPOLU, vytvoří koalici se Starosty, Piráty, stejně jako na krajském úřadu. O podporu původně zažádalo dva nestraníky, kteří kandidovali jako nezávislí za SPD. Nakonec ale bude koaličním partnerem celá strana Pro Plzeň

Roman Zarzycký zdůraznil, že předmětem žádných jednání zúčastněných stran nikdy nebyla přímá dohoda o koalici s SPD. S nezávislými kandidáty za SPD vyjednávalo samostatně pouze ANO s cílem posílit tak v úvodu povolebních vyjednávání svůj zastupitelský klub.

„Celá vzniklá situace mě mrzí, my jsme nikdy nežádali SPD, ale pana olympionika Kůrku, kterého si velmi vážím a pana Kubalíka, aby podpořili tu platformu. Nicméně před pár momenty jsme podepsali memorandum, kde je i Pro Plzeň,“ uvedl v neděli večer Roman Zarzycký.

ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň mají dohromady 28 mandátů na plzeňském magistrátu.

„Koalice, tak jak jsme ji dnes domluvili, se obejde bez nezávislých kandidátů SPD a tedy o jejich podporu se nemusíme a nebudeme opírat,“ řekl Aleš Tolar (STAN).

Dle dnešní dohody se primátorem Plzně stane Roman Zarzycký (ANO), jeho náměstky budou Pavel Bosák (Piráti) a Aleš Tolar (STAN).

„Máme podepsané memorandum a máme dohodnuté i koalice na dvou obvodech,“ potvrdil Zarzycký. Na plzeňské Trojce bude mít ANO starostu Davida Procházku a na MO Plzeň 1 bude mít rovněž post starosty. „Tam bude starostkou Ivana Bubeníčková,“ řekl Zarzycký, který se zřejmě stane primátorem města Plzně.

Jak Zarzycký uvedl, měl ještě v noci ze soboty na neděli nabídky k vytvoření koalice.  "Nebylo to ale opět od vyjednávacího týmu SPOLU, ale zase od zákulisních hráčů," uvedl Zarzycký, který se netají tím, že ho těší, že se Plzeň konečně zbaví po třiceti letech zákulisních hráčů.

ANO bylo v posledních čtyřech letech s ODS i TOP 09  v Plzni ve vládnoucí koalici, už před volbami se ale ANO netajilo tím, že to mezi nimi vře. "Ta koalice fungovala 3,5 roku, poslední půl roku nefunguje," uvedl před volbami Zarzycký.

Kromě dvou dohodnutých obvodů má ANO také jisté Litice, kde získalo 55,23 % hlasů.  "Máme v šestém plzeňském obvodu nadpoloviční většinu a jisté je, že Michal Hausner bude starostou," říká Roman Zarzycký.

Na Trojce už je koalice dohodnutá, QAPu to odpoledne potvrdili David Procházka (ANO) a Ondřej Ženíšek (TOP 09). Více jsme psali ZDE.

Koalice SPOLU ovládla jen jeden velký obvod v Plzni, a to je MO Plzeň 2. Na Slovanech má ODS stále velmi silnou pozici.

Povolební vyjednávání budeme nadále sledovat.

 

 

 

Výsledky Plzeň-město (zastupitelstvo 47 členů)

27,72 % hlasů a celkem 15 mandátů v Zastupitelstvu města Plzně získalo uskupení SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09.

15 mandátů má ANO 2011 a nezávislí, které získalo 27,26 % hlasů. 

5 mandátů má PRO Plzeň (9,80 %)

Po čtyřech mandátech mají Piráti  (8,14 %), Starostové a nezávislí (7,70 %) a SPD (7,38 %).

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24