Přinášíme informace z dnešního jednání vlády! Nouzový stav od pondělí!

30.09.2020 15:40     30.09.2020 16:45

V Česku začne opět platit nouzový stav, vláda návrh schválila. Vstoupí v platnost od půlnoci na pondělí 5. října. Nouzový stav by měl platit po dobu jednoho měsíce.

RP

Nouzový stav

V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření pandemie koronaviru. Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) schválila vláda. „Nouzový stav skončí za měsíc a já věřím, že ho skutečně nebude nutné prodlužovat, protože pokud bychom to během jednoho měsíce nesrazili dolů, tak by to rozhodně neúspěch byl,“ prohlásil ministr zdravotnictví Prymula před jednáním vlády v Poslanecké sněmovně. Nouzový stav může vyhlásit vláda nejdéle na měsíc. Případné prodloužení nouzového stavu by musela schválit sněmovna.

Střední školy

Hygienici od pondělí na dva týdny uzavřou střední školy v regionech označených na semaforu rizika nákazy covidem červenou nebo oranžovou. Tyto školy budou využívat distanční výuku. Praktická výuka ale bude zachována.

Hromadné akce

Od pondělí budou zakázány hromadné akce uvnitř nad 10 lidí, venku nad 20 lidí. Výjimku budou mít domácnosti, práce v zaměstnání, zastupitelstva, profesionální a registrovaný sport. Soutěže budou od pondělka bez diváků. Na svatbách a pohřbech bude počet účastníků omezen od 19. října. Přítomno bude moci být nejvýše třicet lidí.

Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezí maximálně na sto osob. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy. Zpěv je obecně považován za rizikový.

Základní školy

Hudební výchova bude bez zpěvu na obou stupních, tělocvik bude na 1. stupni bez omezení, na 2. stupni je doporučen venku.

Kulturní akce

Divadla a kina budou moci dál hrát až pro pět set lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se bude týkat představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. Zpěv je považován za rizikovou aktivitu.

Restaurace, obchody

V restauracích bude moct být od pondělí maximálně šest lidí u jednoho stolu. Obchodů se podle ministra Prymuly nová opatření nedotknou.

Roman Prymula prohlásil, že rapidně narůstají počty osob s těžkým průběhem nemoci či úmrtí vlivem koronaviru. Navyšují se také počty nakažených zdravotníků. To vše vedlo vládu k zavedení těchto opatření. Cílem je srazit reprodukční číslo z 1,24 pod jedna. Vlivem opatření z minulého týdne se povedlo reprodukční číslo srazit z hraničních 1,6 na oněch 1,24.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24