QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Problém Malé Homolky je v řešení. Místní napsali petici, oblast se stane obcí

24.05.2023 17:34

Obyvatelé tzv. Malé Homolky napsali petici, která upozorňovala na problémy s dopravou. „Petice byla zbytečná, Malá Homolka se stane obcí,“ reaguje vedení MO Plzeň 3.

Malá Homolka

Na problém Malé Homolky, oblasti za Tyršovým mostem směrem na Radobyčice, která patří pod MO Plzeň 3, upozornili QAP místní obyvatelé.

„Doslova jako lovná zvěř pro automobily si připadají obyvatelé Malé Homolky. Ačkoliv v lokalitě prudce narostl počet obyvatel, především rodin s malými dětmi, a prudce zhoustl provoz ve směru od Útušic a Radobyčic, stále zde platí rychlostní limit 90 km/hod. Takže je každodenní realitou, že se děti jedoucí do školy marně snaží přejít mezi rychle jdoucími auty silnici, která je odděluje od zastávky MHD V Zahradách,“ napsali mimo jiné strůjci petice a obyvatelé oblasti do redakce QAPu. V současné době je v místě značka s doporučenou rychlostí 50 kilometrů v hodině. Tu ale podle místních obyvatel projíždějící nerespektují a jezdí v místě vyšší rychlostí.

A tak zřídili obyvatelé v květnu petici za snížení nejvyšší povolené rychlosti v oblasti Malá Homolka. „Zcela zbytečně. Na jejich popud totiž začalo situaci řešit vedení třetího městského obvodu už v zimě. Občanům bylo vyhověno a nyní se jen čeká na stanovení dopravního značením,“ uvedlo vedení Městského obvodu Plzeň 3.

Problém místních by měl být vyřešen, na základě toho také už inciátoři petici stáhli.„Situaci jsme začali řešit hned na základě žádosti obyvatel ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně, Policií ČR, odborem dopravy MMP i SÚS PK, které komunikace patří. Samozřejmě mě mrzí, že od návrhu řešení do realizace uplyne delší doba, ale chápu, že zúčastněné orgány musí dodržet zákonné lhůty,“ říká starosta třetího městského obvodu David Procházka.

Podle Správy veřejného statku bylo už v dubnu odsouhlaseno, že Malá Homolka bude obcí. „Situací jsem se začali zabývat již v prvním čtvrtletí letošního roku, hned poté, co se objevily opakované žádosti o omezení rychlosti. Poté jsme zpracovali možné varianty, kdy se zvažovalo mezi snížením maximální povolené rychlosti na 70 nebo na 50 kilometrů v hodině. Již 3. dubna bylo odsouhlaseno, že lokalita Malá Homolka bude označena jako obec,“ vysvětluje Ondřej Vohradský, vedoucí Úseku dopravního inženýrství SVS MP.

Na silnici III/18032 v oblasti za Tyršovým mostem bude tedy zhruba v úseku ulice Krásná - K Malé Homolce snížena rychlost na 50km/hod, a to osazením dopravních značek začátek, konec obce s názvem „Malá Homolka“.

Místní si ale na konečné řešení ještě musí počkat, zřejmě až do konce srpna. „Žádost jsme obdrželi od správce komunikace SÚSPK a navržená místní úprava, která byla projednána všemi příslušnými orgány, bude stanovena opatřením obecné povahy. To je proces zhruba na dva a půl až tři měsíce. Pokud vše proběhne bez podaných námitek, navržená úprava by mohla být stanovena kolem 10. července tohoto roku a pak odeslána správci k realizaci,“ představuje konkrétní termíny vedoucí Odboru dopravy MMP Jana Tomanová.

Realizaci zvládne Správa a údržba silnic Plzeňského kraje zhruba za jeden měsíc, hotovo tedy bude cca v polovině srpna, nejpozději do začátku školního roku.

foto:

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24