Proč vlaje na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje sokolská vlajka?

10.10.2022 13:48

Na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje visí vlajka České obce sokolské. Připomíná tak 160. výročí založení sokolské organizace. Slavnostního vyvěšení vlajky se účastnil náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Bernard, náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek a starostové sokolských žup působících na území kraje.

sokolská vlajka úřad PK_1022_PK1

Slavnostnímu vyvěšení vlajky předcházelo přijetí starostů sokolských žup na úřadě. Účastnili se ho Miroslav Kroc, starosta Sokolské župy Rokycanovy, Iva Bartovská, starostka Sokolské župy Plzeňské, Jindřich Schovanec, starosta Sokolské župy Šumavské a další zástupci tělocvičných jednot. „Sokol je apolitickou organizací, která udělala mnohé pro rozvoj naší země. Přeji jí, aby prošla stejnou renesancí, jako se to podařilo skautu,“ řekl Josef Bernard s připomenutím faktu, že první olympijští vítězové vzešli právě ze Sokola. Starostům sokolských žup přislíbil, že je Plzeňský kraj připraven vyslyšet jejich požadavky a pomoci s udržením jejich činnosti v regionu.

„Velmi si vážíme pomoci Plzeňského kraje prostřednictvím vyhlašování dotačních titulů. Jsou pro nás přímou finanční pomocí při pořádání sportovních soutěží. Naposledy jsme tak mohli uspořádat Sokolskou Plzeň Sokol GYM 2022,“ zdůraznil Pavel Strejček, náčelník Sokolské župy Plzeňské.

Památný den sokolstva

  • připadá na 8. října
  • významným dnem České republiky se den 8. října stal v roce 2019
  • i dnes Sokol funguje stejně jako v minulosti podle své základní myšlenky – jde mu o harmonický rozvoj osobnosti po stránce fyzické i duševní, je hybatelem sportovních a kulturních aktivit všude, kde působí
  • Sokol prošel nelehkou dobou. Snahy ukončit jeho činnost zažil během protektorátu i v padesátých letech, kdy jej tehdejší ÚV KSČM zakázal.
  • k znovuzaložení obce sokolské došlo až v roce 1990

V pátek 28. října se bude konat Sokolský běh republiky, ten je každoroční oslavou založení Československa. „Při příležitosti prvního výročí vzniku Československé republiky v říjnu 1919 připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci. Krátce poté, co se s jejich zcela zásadním přispěním podařilo vybojovat hranice nového státu, se rozhodli připomenout si nejvýznamnější státní svátek způsobem, který umožňoval účast co největšího počtu sokolů a sokolek z měst i z venkova,“ uvádí organizátoři akce.

Akce se koná v celé České republice. V Plzni bude start v prostoru u Sv. Jiří v Plzni na Doubravce. Hlavní trasa má 8,8 km, dětská 1,1 km. Poběží se i v Touškově, start bude v lokalitě Nad rybníkem u Lípy České republiky. Hlavní trasa 5,2 km, dětská 0,8 – 1,6 km.

Foto PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24