Projekt Bubnovačka upozorňuje na domácí násilí páchané na dětech

21.11.2022 17:35

V týdnu od 14. listopadu se celou Českou republikou rozeznívají bubny v rámci československého projektu Bubnovačka. Ten má symbolicky upozornit na důležitost prevence a komunikace tématu násilí na dětech.

Bubnovačka_1122_PČR (1)
Bubnovačka_1122_PČR (1)Bubnovačka_1122_PČR (2)Bubnovačka_1122_PČR (3)Bubnovačka_1122_PČR (4)

„V každém kraji policejní preventisté ve třetím listopadovém týdnu zabubnují společně s dětmi a podpoří šíření důležité myšlenky, že každé dítě má právo na život bez násilí a říci si o pomoc není žádná ostuda,“ řekla Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

V uplynulém týdnu se do projektu Bubnovačka zapojili i policejní preventisté na území Plzeňského kraje. “Preventisté s dětmi na základních školách napříč Plzeňským krajem na toto téma citlivě diskutovali a společným bubnováním pak upozornili na problém domácího násilí na dětech. V pondělí se do projektu Bubnovačka společně s policejním preventistou zapojili žáci základní školy v Plzni, Tachově a Rokycanech a v Klatovech,” uvedla Hana Kroftová, mluvčí policie a dodala: “Smyslem je upozorňovat a dále prezentovat přesvědčení, že každé dítě má mít život bez jakéhokoliv násilí. Násilí do života dětí nepatří!”

“Případů domácího násilí řeší policisté každoročně tisíce, často za účasti dětí. V loňském roce bylo vykázáno z obydlí celkem 973 osob, u kterých měli policisté podezření, že se dopouští domácího násilí. Institut vykázání je preventivní opatření, při kterém je násilná osoba vykázána ze společného obydlí a jeho bezprostředního okolí na dobu 10 dnů. Během jeho trvání má vykázaný zákaz oběť i jakkoliv kontaktovat. Policisté mohou opatření učinit i bez souhlasu ohrožené osoby, která ve spoustě případech může násilníka bránit, a nabídnou možnosti pomoci včetně kontaktů na příslušné instituce,” uvedla Lucie Kostečková, oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Nápomocná může být i nonstop telefonická linka Bílého kruhu bezpečí 116 006, která je bezplatná. Dotyčnému poradí, jak se orientovat a jak celou situaci řešit s tím, že mu nabídnou pomocnou ruku.

Foto PČR

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24