QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech má nové prostory - FOTKY (29.09.2022 12:47:59)

29.09.2022 12:47

Vodárenská věž, která se nachází v areálu Psychiatrické nemocnice v Dobřanech, pochází z roku 1878. Věž vysoká 28 metrů nyní prošla rozsáhlou rekonstrukcí a bude sloužit i pro terapie pacientů.

arekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (9)
arekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (9)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (1)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (2)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (3)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (4)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (5)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (6)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (7)rekonstrukce_Psychiatrická nemocnice Dobřany_0922_PND (8)

Věž, která byla postavena v novorenesančním stylu sloužila jako vodojem pro nemocnici. Stavba ale postupně začala chátrat. Nyní prošla rozsáhlou rekonstrukcí. „Věž, která je historickou dominantu areálu, jsme chtěli zachovat. Nechali jsme ji zrekonstruovat tak, aby nejen připomínala dějiny nemocnice, ale aby ji bylo možné využít k praktickým účelům, mimo jiné i pro terapie,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr. Petr Žižka.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech

  • Odborné lůžkové zdravotnické zařízení, které zabezpečuje především dlouhodobou léčbu a léčebnou rehabilitaci psychicky nemocných pacientů všech věkových kategorií.
  • Nemocnice byla vybudována mezi lety 1876 a 1880 jako takzvaný Zemský ústav pro choromyslné.
  • Svojí rozlohou 42 hektarů, 1150 lůžky a 1200 zaměstnanci je druhým největším zařízením tohoto typu v České republice.

Rekonstrukce věže za 5,2 milionu korun přinesla nové prostory, výtah, opraven byl i exteriér. „V přízemí vznikl reprezentační prostor pro případné návštěvy včetně sociálního zázemí, v prvním patře se nachází místnost, která bude sloužit pro terapie, ve druhém patře pak výstavní síň vybavená artefakty, připomínající historii areálu. Tady plánujeme pořádat semináře či menší konference. V posledním patře se nalézá vyhlídková místnost,“ doplnil ředitel. 

„Terapeutickou místnost chceme využívat nejen pro skupinovou terapii, případně pro jiné speciální terapeutické techniky, jako je například arteterapie, dramaterapie či sandtray (terapie pískem), ale i pro relaxaci. Pro naše pacienty to znamená určité vystoupení ze stereotypu a obohacení o zážitky v jiném prostředí, než je oddělení, kde probíhá běžný program,“ dodala psycholožka PhDr. Anna Davídková. 

foto Psychiatrická nemocnice v Dobřanech

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24