QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rána a dunění. Na Tachovsku došlo k zemětřesení!

17.10.2022 12:29

Dle Ústavu fyziky Země, Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, došlo v sobotu 15. října k zemětřesení na Tachovsku. Ohnisko zemětřesení se nacházelo mezi Tachovem a Planou.

zemětřsení Tachovsko_1022_Ústav dyziky Země

„Cítil také někdo dnes v noci otřesy? Přesně v 1:55 hod. Rána, hukot, třáslo se nádobí vitríny ...Chodský Újezd, Planá, Brod n. T. všude to bylo také zpozorováno,“ objevil se dotaz od Slávka Ponerta na sociální síti ve skupině týkající se Tachovska. Že se jednalo o zemětřesení potvrdil Ústav fyziky Země, PřF MU Brno. „Dnes 01:54 SELČ jsme registrovali slabé zemětřesení o magnitudu 2,2 s ohniskem mezi Tachovem a Planou. Otřes byl pocítěn lidmi v blízkosti epicentra a projevoval se také duněním a ránou. Neočekáváme, že by mohl způsobit nějaké škody,“ uvedl Ústav fyziky Země, PřF MU Brno.

Vědci prosí veřejnost o spolupráci. „Pokud jste zemětřesení také pocítili, prosíme vás o vyplnění makroseismického dotazníku https://www.ig.cas.cz/makroseismicky-dotaznik/ Údaje z dotazníků jsou pro nás velmi cenné, protože poskytují jiné informace než seismogramy a umožňují nám také provázat zprávy o historických zemětřeseních se současnými přístrojovými záznamy,“ uveřejnil výzvu Ústav fyziky Země, PřF MU Brno.

Foto Ústav fyziky Země, PřF MU Brno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT