Řešení pro odpad ze zahrad? V Plzni si můžete objednat nádobu na bioodpad

16.04.2023 13:14

Také máte problém, kam umístit například trávu po sekání zahrady? Nádoby na biodopad jsou v Plzni často velmi plné. Řešením může být objednávka hnědé popelnice přímo před váš dům. V takovém případě platíte pouze za svoz.

popelnice bioodpad foto QAP

Nepořádek okolo hnědých nádob na bioodpad, špatné třídění a černé skládky, to jsou nejčastější problémy zejména na jaře v Plzni. Řada lidí neví, co do hnědé nádoby patří a v částech, kde je mnoho zahrad, zase nádoby na biodpad prostě kapacitně nestačí.

S hnědými nádobami na bioodpad souvisí v Plzni i další potíže. Někde se stává, že si občané nádoby přesunou blíže ke svému pozemku. „Nemůžeme tedy hovořit o tom, že nádoba slouží pro spádovou oblast, protože ve skutečnosti slouží jen několika málo jedincům. Objemného odpadu se navíc do 240 litrových popelnic mnoho nevejde a obrovské množství těchto odpadků tak končí odložené volně kolem v igelitových taškách či pytlích,“ uvádí Jan Šneberk, technický náměstek Čisté Plzně s tím, že takový bioodpad nelze dál využít a musí být odstraněný. V současné době se společnost s problémem vyrovnala tak, že obsah nádoby sváží jako bioodpad na kompostárnu a bioodpady v pytlích sbírá jako směsný komunální odpad a odváží ho do spalovny.

Řešením pro občany Plzně, kteří mají zahradu, může být prostě pronájem vlastní bionádoby. Služba je sice placená, i tak ji ale řada lidí vítá. Hnědé nádoby na bioodpad si můžete pronajmout, pokud jste občanem Plzně. Pronájem a přistavení BIO nádoby o obsahu 240 litrů je bezpatné, platíte ale za svoz (103,50 Kč). Službu provozuje Čistá Plzeň.

"Účtujeme Vám pouze realizované svozy. Zvolíte-li svoz na zavolání, bude množství svozů, a tím i výsledná cena, odpovídat Vašim individuálním potřebám. Podmínkou poskytnutí služby je uskutečnit minimálně 1 svoz / rok," informuje Čistá Plzeň

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24