Restaurace mají nejvíc problémů s čistotou a hygienou

07.03.2018 9:54

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nechala v loňském roce zavřít na šest desítek restaurací a dalších podniků. Nejvíc problémů bylo s hygienou.

1

Celkově provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v loňském roce víc jak 45 tisíc kontrol v souvislosti s potravinami. Týkalo se to nejen obchodů, ale i restaurací, bister a nechyběly ani kontroly skladů nebo internetových obchodů.

Pokud jde o samotné výrobky, nejvíc prohřešků a nevyhovujících šarží zaznamenali inspektoři u medu, kde se to týkalo víc jak poloviny kontrolovaných produktů. Následovaly masné výrobky, ryby, víno, čerstvé ovoce, mléčné výrobky a doplňky stravy.

Stejně jako v předchozích letech se ale největší problémy objevily v oblasti společného stravování, tedy v restauracích, hospodách, bistrech a podobně. "Inspekce provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 11 522 kontrol a zjistila zde 2 973 pochybení, z čehož 2 072 pochybení se týkalo nedodržení správné hygienické praxe. K uzavření provozovny na místě při kontrole došlo v celkem 59 případech. Porušení právních předpisů inspektoři konstatovali u každé 4 kontroly v segmentu," říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V průběhu roku inspkece dokkončila přes dva tisíce správních řízení s provozovateli potravinářských podniků. Celkem padly pokuty za skoro 111 a půl milionu. "Inspekce zároveň vloni uložila 11 837 zákazů uvádět potraviny do oběhu a celková hodnota takto zakázaných potravin představovala 28 133 593 korun," dodává Pavel Kopřiva.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24