QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rozsvícení stromu v Liticích přilákalo rekordní počet návštěvníků, chystá se lampionový průvod - FOTKY

30.11.2022 10:42

Také plzeňské Litice ožily adventem a vánočními akcemi. Letos mají v šestém městském obvodu mnoho novinek. Rozsvícení vánočního stormu proběhlo jen na jednom místě a přilákalo rekordní počet lidí. Nyní se chystá průvod s lampiony.

rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (1)
rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (1)rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (2)rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (3)rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (4)rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (5)rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (6)rozsvícení stromu Litice_1122_Litice (7)

Výborný svařák a káva provoněla okolí kostela sv. Petra a Pavla. V šestém plzeňském městském obvodu se totiž v neděli 27. listopadu konalo slavnostní rozsvícení vánočního stromu. V letošním roce byla akce obohacena o vánoční trhy.

Nově se vánoční akce přesunula na Budilovo náměstí, ke kostelu sv. Petra a Pavla. "Období adventu je bezpochybně spojené s rozsvěcováním vánočních stromků. My jsme se letos rozhodli celou akci rozšířit o vánoční trh, aby byla atmosféra ještě silnější a příjemnější. Návštěvníci se mohli zahřát lahodným svařákem, čajem či horkou čokoládou nebo nakoupit zboží s vánoční tématikou. Budeme se těšit na další ročníky, kdy bychom chtěli akci nejen opakovat, ale třeba ještě každý rok o něco obohatit," prozradila plány Veronika Lukešová, místostarostka MO Plzeň 6 Litice.

Městský obvod Litice měl doposud dva vánoční stromy. Jeden rozsvěcoval obvod a jeden Římskokatolická farnost Plzeň –Litice (ŘKF). Letos je vše jinak. „Po letech, kdy se na území Litic rozsvěcovaly dva vánoční stromy, se poprvé rozzářil stromek jeden. Došlo k dohodě mezi vedením obvodu a ŘKF. V dnešní složité době by se lidé neměli rozdělovat, ale více spojovat a potkávat,“ řekl Michal Hausner, starosta Litic.

Starosta MO Plzeň 6 Litice Michal Hausner a P. Francesco Meneghini, ŘKF Litice a Koinonia Jan Křtitel

Vánoční akce měla mezi obyvateli Litic úspěch. Stovky lidí si spolu s dětmi před samotným rozsvícením stromku pobrukovali vánoční koledy. „Chtěl bych poděkovat všem, kdo se na této krásné vánoční akci podíleli. Ať už to jsou členové komise pro kulturu, hasiči nebo paní vychovatelky z místní družiny, které spolu s dětmi připravily hudební vystoupení,“ poděkoval starosta šestého obvodu, který si chválil i velkou účast. Ta je totiž letos v Litících rekordní, během neděle navštívilo vánoční trh více než 600 lidí.

Nové vedení Litic připravuje pro svůj obvod do konce roku ještě několik kulturních akcí. „Rozšířili jsme předvánoční jarmark o dílny pro děti, které si vzala pod patronát kolegyně místostarostka Veronika Lukešová. Ve čtvrtek 1. prosince nás čeká lampionový průvod z Litic do Škodalandu. Tuto akci pořádáme společně s Městským obvodem Plzeň 3. Myslím, že se máme všichni na co těšit,“ řekl Michal Hausner a prozradil, že 9. prosince se bude v Lidovém domě konat divadelní představení.

Foto: MO Plzeň Litice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24