QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rušení pracovišť finančních úřadů! V Plzeňském kraji se jedná o 8 poboček

11.04.2023 12:27

K 1. červenci bude zrušeno po celé České republice 77 územních pracovišť finančního úřadu. V Plzeňském kraji se jedná celkem o 8 pracovišť.

Finanční úřad v Plzni.

„Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství na základě důkladné analýzy využívání územních pracovišť finančních úřadů a rozsahu jimi zajišťovaných činností zruší k 1. 7. tohoto roku 77 územních pracovišť. Tímto krokem vláda plní jeden z bodů svého programového prohlášení – postupně zefektivnit státní správu,“ uvádí Ministerstvo financí s tím, že konzultační služby pro občany dotčených obcí budou v úředních dnech zajištěny prostřednictvím telefonických kontaktních linek provozovaných příslušnými finančními úřady.

„Osobní kontakt a pomoc daňovým subjektům v souvislosti s podáváním daňových přiznání především k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů fyzických osob zajistí pracovníci finančních úřadů během svých častějších výjezdů do dotčených obcí,“ informuje ministerstvo.

Územní pracoviště ke zrušení pro Plzeňský kraj:

Územní pracoviště v Blovicích

Územní pracoviště v Horažďovicích

Územní pracoviště v Horšovském Týně

Územní pracoviště v Kralovicích

Územní pracoviště v Nepomuku

Územní pracoviště v Přešticích

Územní pracoviště ve Stříbře

Územní pracoviště v Sušici

Dle ministerstva analýzy ukázaly, že zrušená pracoviště jsou prakticky nevyužita. „Zrušena budou zejména pracoviště, jejichž služby jsou ze strany veřejnosti podle provedené analýzy nejméně využívány nebo v praxi zajišťují především služby podatelny. Analýza ukázala, že daňoví poplatníci už nyní služby těchto pracovišť příliš nevyužívají a prakticky je nenavštěvují,“ uvádí Ministerstvo financí.

„Smyslem redukce územních pracovišť je zkvalitnění služeb Finanční správy poskytovaných veřejnosti tím, že odborné zaměstnance ze zrušených pracovišť využijeme na posílení našich stěžejních činností. Zároveň dosáhneme úspory veřejných prostředků a v neposlední řadě budeme účelně posilovat roli elektronické komunikace s veřejností. Finanční správa bude mít méně kamenných pracovišť, plánujeme však posílit možnosti osobní komunikace daňových subjektů s pracovníky finančních úřadů a zajistit jim efektivní pomoc a podporu při plnění jejich daňových povinností,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT