QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Silný vítr působí v regionu kompikace! Meteorologové prodloužili výstrahu

17.02.2023 17:30     18.02.2023 11:10

Výstraha před silným větrem platí od pátečních 14 hodin do nedělního večera a to v celém Plzeňském kraji. Správa NP Šumava varuje i turisty, kteří se chystají na výlet do hor, aby dbali zvýšené pozornosti a raději se v nebezpečným místech nezdržovali.

1

Nárazy západního větru mohou dosáhnout až 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h). Možné je i poškození stromů a lesních porostů či menší škody na budovách. "Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, objevit se mohou i komplikace v dopravě. Doporučujeme si zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel," uvedli meteorologové.

Na horách je doporučeno omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. "Dle předpovědi meteorologů lze o víkendu na území Šumavy očekávat silný vítr s nárazy až 100 km/h. To s sebou nese nebezpečí možného pádu stromů nebo jejich částí tedy špiček či větví. Proto upozorňujeme, že je nutné při svých výletech, hlavně v lesních porostech, dbát zvýšené opatrnosti. V případě výskytu silného větru zásadně nedoporučujeme zdržovat se v lesních porostech a to včetně turistických a lyžařských stezek v nich vedoucích," doplnil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Foto Lesy ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24