QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Školy i školky v Plzni se dočkají oprav. V Lobzích se škola zbaví nebezpečného azbestu

29.06.2015 11:02

Na řadě plzeňských škol a školek startují se začátkem prázdnin rozsáhlé opravy. Nejvýznamnějších oprav se dočká 28. základní škola v Lobzích, kde byl v panelech azbest. Celkem vyjdou letos opravy na víc jak 40 milionů.

IMG_6370

Celkem víc jak 42 milionů dá letos město Plzeň na opravy škol a školek v západočeské metropoli. Největší rekonstrukce odstartovala na základce v Lobzích, kde byl panely s azbestem. Právě tam se práce do konce pérázdnin vkůli svému rozsahu nezvládnou. Pracovat se ale bude i v řadě dalších zařízení.

Opravy se budou zejména během prázdnin týkat zhruba dvou desítek škol a školek a celkem vyjdou na víc jak 42 milionů korun. Celkové investice do úprav na školách jsou tento rok výrazně vyšší než v minulosti, ovlivnila je rozsáhlá rekonstrukce 28. základní školy v Lobzích, která už začala a potrvá do listopadu.

"Stejně jako v minulých letech pokračujeme i nyní zejména ve výměnách oken, modernizují se šatny, upravují toalety. Snažíme se tak postupně na všech školách vytvářet důstojné podmínky pro vzdělávání dětí, chceme, aby se jim ve škole líbilo,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Ze školy v Lobzích zmizí nebezpečný azbest...

Mezi tři největší investiční akce patří celková revitalizace pavilonu mimoškolní výchovy u 28. základní školy v Lobzích za 19,6 milionu korun, dále rekonstrukce vzduchotechniky v bazénu u 33. základní školy ve Skvrňanech za sedm milionů korun a rekonstrukce elektroinstalace ve čtyřech pavilonech 11. základní školy na Borech za 3,5 milionu korun.

"V objektu 28. základní školy je rekonstruován pavilon kvůli výskytu plísní, netěsnícím a starým oknům i nevyhovujícímu obvodovému plášti. Objekt bude kompletně nově zateplen, upraveno bude i ústřední vytápění, měření a regulace, vzduchotechnika a elektroinstalace,“ přiblížila náměstkyně primátora pro oblast školství Eva Herinková. V boletických panelech, které byly na stavbu budovy použity před 43 lety, se vyskytuje nebezpečný azbest, který je nutné zlikvidovat. "Po ukončení veškerých oprav budou mít žáci nezávadné a téměř nové prostředí,“ dodala náměstkyně.

Právě v Lobzích se práce kvůli svému rozsahu nestihnou dokončit do konce prázdnin. Děti tak budou muset dojždět na obědy do pronajatých prostor školní jídelny VOŠ a SPŠE Plzeň v Koterovské ulici. Škola současně zajistí i přepravu žáků na obědy, včetně pedagogických dohledů.

Rekonstrukce, opravy a úpravy většího rozsahu budou také realizovány na:

- 1. ZŠ: výměna oken v pavilonu mimoškolní výchovy a dílen (1,5 milionu korun)

- 2. ZŠ: výměna oplocení hřiště, výměna oken – další etapa (400 tisíc korun)

- 7. ZŠ a MŠ: výměna vchodových dveří a oken v budově ZŠ (410 tisíc korun)

- Benešova ZŠ a MŠ: oprava terasy do Heldovy ulice (200 tisíc korun)

- Masarykova ZŠ: výměna oken – další etapa (100 tisíc korun)

- 14. ZŠ: úprava prostor odloučeného pracoviště 64. MŠ pro potřeby ZŠ (2,7 milionu korun)

- 15. ZŠ: rekonstrukce žákovských WC (240 tisíc korun)

- Bolevecká ZŠ: rekonstrukce WC v pavilonu 6. až 9. ročníku (200 tisíc korun)

- 21. ZŠ: výměna oken – další etapa (450 tisíc korun)

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24