QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spalovna v Chotíkově je hotová. Spuštění se zatím nedočká - AKTUÁLNÍ FOTKY

12.01.2016 7:01

Spalovna v Chotíkově kvůli soudním průtahům stále čeká na zahájení provozu. Aktuálně už je dokončená a probíhají programátorské záležitosti. Teplárenská chystá žalobu na stát.

FOTO_Pavel Němeček (5)
FOTO_Pavel Němeček (1)FOTO_Pavel Němeček (2)FOTO_Pavel Němeček (3)FOTO_Pavel Němeček (4)FOTO_Pavel Němeček (6)FOTO_Pavel Němeček (5)FOTO_Pavel Němeček (7)FOTO_Pavel Němeček (8)FOTO_Pavel Němeček (9)FOTO_Pavel Němeček (10)FOTO_Pavel Němeček (11)FOTO_Pavel Němeček (12)FOTO_Pavel Němeček (14)FOTO_Pavel Němeček (13)FOTO_Pavel Němeček (15)FOTO_Pavel Němeček (17)FOTO_Pavel Němeček (18)FOTO_Pavel Němeček (19)FOTO_Pavel Němeček (20)FOTO_Pavel Němeček (22)FOTO_Pavel Němeček (21)FOTO_Pavel Němeček (23)FOTO_Pavel Němeček (24)

Spalovna v Chotíkově u Plzně stojí, je dokončená, ovšem zůstává mimo provoz. A nějakou dobu ještě bude. Stále se totiž čeká na vyřízení potřebných razítek, která jsou momentálně v rukou úředníků. Teplárenská zároveň podala kvůli celé kauze kasační stížnost. Podle nejlepších odhadů by se ale spalovna ještě letos měla rozjet.

Podle rozhodnutí soudu pozbylo stavební povolení projektu udělené Středočeským krajem právní moc. Právě Středočeský kraj, ke kterému se záležitost dostala díky soudnímu úspěchu aktivistů na podjatost Plzeňského kraje, tak rozhoduje znovu. Plzeňská teplárenská nicméně už hledá partnera pro soudní řízení se státem, po kterém bude chtít náhradu škody.

V současné době je spalovna hotová. Dokonce jsou dokončené i parkové úpravy v okolí a dokončené jsou i silnice. "Snažíme se vyhovět všem těm závěrům, které krajský soud zadal. Nicméně je to všechno na Středočeském kraji. My očekáváme, že nám to posouzení vypracuje v horizontu několika měsíců a pak věříme, že tu stavbu úspěšně dokončíme. Na spalovně jsou v současné době programátoři, už se nic nestaví, protože vše je dostavěno. Programátoři se snaží to zařízení oživit," popisuje aktuální stav generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela s tím, že momentálně ve spalovně trvale pracuje zhruba třicítka lidí.

Zařízení by se ale přece jen v letošním roce mělo dočkat spuštění. "Pokud půjde všechno dobře, tak jsme technicky schopni na začátku léta splalovnu uvést do provozu. Je otázka, jak na tom budeme s razítky a jak se Středočeský kraj jakoby pochlapí a očekáváme samozřejmě i další žaloby, ale věříme, že v tomto roce spalovnu uvedeme do provozu," vyhlíží Tomáš Drápela.

Vše se točí okolo nového zákona o EIA o vlivech stavby na životní prostředí z dubna 2015 a podle rozhodnutí soudu se celý projekt měl podle něj posuzovat. Paradoxně by se to ovšem mělo týkat všech staveb, nejen spalovny, které EIA potřebují a v době přijetí nového zákona už byly v realizaci.

Plzeňská teplárenská chystá žalobu na stát. Škody by se mohly pohybovat okolo 100 milionů...

I když celá kauza zdaleka není u konce, teplárenská už hledá partnera pro budoucí soudní spor se státem. Škody se budou teprve přesně vyčíslovat. "Pokud jde o škody, tak to bude velice obtížná záležitost. Skutečně záleží na tom, kdy spalovnu uvedeme do provozu. My hledáme významného odborného konzultanta, který nám s tím výpočtem nákladů pomůže, protože se určitě stane předmětem soudních pří, které Plzeňská teplárenská bude vést se státem. Troufnu si odhadnout, že pokud by bylo zařízení v tomto roce uvedeno do provozu, měli bychom se vejít do 100 až 150 milionů korun. To ale berte čistě jako můj odhad," uzavírá generální ředitel společnosti.

FOTO: Pavel Němeček, orfoto.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24