Sportmanie se vrací za OC Plzeň Plaza! Na co se můžete těšit?

22.06.2023 14:41

Sportmanie Plzeň 2023 se blíží! V první polovině srpna se bude v západočeské metropoli konat oblíbená sportovní akce, kterou každým rokem navštíví v průběhu konání desetitisíce lidí. Na co se v letošním roce můžete těšit? Přinášíme informace.

sportmanie foto QAP (40)

Spormanie Plzeň začala v roce 2016 v prostoru za OC Plzeň Plaza, v loňském roce byla akce z důvodu rekonstrukce prostoru za obchodním centrem přesunuta do Škoda sport parku v Doudlevcích. Letos se největší sportovní akce pro širokou veřejnost v Plzeňském kraji přesune zpět na tradiční místo, tedy do parku za OC Plzeň Plaza.

Akce se bude konat od 12. do 20. srpna v nově zrekonstruovaném parku na levém břehu řeky Mže. „Jsem rád, že jsme se vrátili na místo, které je pro Sportmanii Plzeň tradiční. Chtěl bych poděkovat městským obvodům, Plzeňskému kraji a dalším partnerům, kteří tuto akci podporují, bez nich by to opravdu nešlo. Věřím, že si lidé akci užijí, děti si vyzkouší i sporty, které nejsou úplně tradiční a užijí si všichni mnoho zábavy,“ okomentoval primátor Města Plzně Roman Zarzycký.

Akce začne tradičně propagací po okresních městech takzvanou Roadshow Sportmanie Plzeňského kraje. Ta začíná již v pátek 23. června. „Začínáme v Tachově 23. června, vždy je program od 8:30 do 17:30. Po Tachově pojedeme do Rokycan, Klatov, Domažlic a končíme 29. června v Boru u Tachova, kde máme sportovní den,“ vyjmenoval Vítězslav Černý, vedoucí Odboru sportu, který má Sportmanii na starosti. „Jedná se o největší regionální akci tohoto typu, je důležité, aby rodiče a děti nejen v Plzni, ale v celém Plzeňském kraji věděli, kde a jak se dá sportovat,“ doplnil radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek.

Samotné zahájení Sportmanie Plzeň 2023 se bude konat v sobotu 12. srpna na hlavním podiu v parku za OC Plzeň Plaza od 17:00. Oblíbená Sportmanie láká tisíce lidí na možnost vyzkoušet si nejrůznější sporty. I v letošním roce se mají návštěvníci na co těšit! „Každoročně je na Sportmanii kolem 50 až 60 sportovních klubů z města Plzně, které se střídají v třídenních blocích. Většinou je v jednom bloku 35 až 40 sportovních stanovišť,“ upřesnil Vítězslav Černý.

Na návštěvníky čeká stejně tak jako každý rok velmi atraktivní doprovodný program. Na hlavním pódiu se představí sportovní kluby, proběhnou autogramiády sportovců jako například plzeňských fotbalistů nebo hokejistů. „Vrací se po dvou letech vodní skluzavka, návštěvníci se také mohou těšit na autodráhu, atlety, ti lákají na házení oštěpem, na lukostřelbu, nebudou chybět vodní sporty ani motokáry,“ vyjmenovává Tomáš Morávek.

„Dal jsem si za cíl, že se synovci v letošním roce na Sportmanii zkusíme získat všechny tři medaile. První tři dny bude medaile bronzová, další dny stříbrná a potom zlatá. To máme co dělat,“ dodal se smíchem radní pro sport. Medaile získají děti do 15 let, které projdou minimálně 10 stanovišť.

Na Sportmanii bude možné například potkat lukostřelce z 1. LK Plzeň 1935. Lukostřelbu si na vlastní kůži vyzkoušel primátor města Plzně Roman Zarzycký i radní pro sport Tomáš Morávek. Za asistence vystřelili na terč ze vzdálenosti 7 metrů, v závodě se střílí na 70 metrů. Kolik váží luk? Přivírá se oko, když se zaměřuje na cíl? Chcete si vyzkoušet střelbu z luku i vy? Vydejte se v srpnu na Sportmanii Plzeň, kde bude 1. LK Plzeň 1935 prezentovat svůj klub a vše se dozvíte!

Vstup bude na akci tradičně zdarma. Jednotlivé dny Sportmanie budu probíhat pod patronátem plzeňských městských obvodů, jeden bude věnován i Nadaci sportující mládeže, která letos slaví 30. výročí svého založení.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT