QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Starostové řešili problematickou Klabavu, trápí je povodně

18.06.2014 19:43

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs inicioval setkání starostů obcí v okolí řeky Klabavy na Rokycansku s vedením státního podniku Povodí Vltavy nad problematikou povodní na Klabavě.

Jednání Hrádek_foto Krajský úřad

Starostové obcí podél řeky Klabavy se v tomto týdnu sešli, aby společně řešili problematiku povodní na řece. Na setkání možnost hovořit o konkrétních problémech, které vodní tok v obcích způsobuje, ale také návrzích řešení, jež by napomohly situaci řešit.

"Klabava je řeka, která dělá dlouhodobě problémy, proto jsem požádal o setkání generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubalu o setkání, kde bychom se mohli nad tímto tématem sejít," uvedl hejtman Václav Šlajs a zároveň dodal, že původně plánované zádržné nádrže ve vojenském újezdu Brdy nebude z bezpečnostních důvodů zatím možné realizovat. Přislíbil však další jednání s ministrem obrany.

Generální ředitel Povodí Vltavy v reakci na problémy v obcích slíbil starostům pomoc s údržbou porostů kolem vodních toků, ale zejména nabídl možnost přímé komunikace nad konkrétními problémy v obcích.

"Naším úkolem je získat informace o tom, co je třeba v ochraně před povodněmi udělat a pomoct obcím s čerpáním z programu prevence před povodněmi, jehož třetí etapa byla právě otevřena," uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala s tím, že diskuze pro něj byla velmi podnětná a kromě odstraňování porostů na březích vodních toků se zaměří také na zkapacitnění průtočnosti malých toků, které starostové požadovali.

Od roku 2002, kdy v okolí Klabavy povodeň způsobila největší školy, investovalo Povodí Vltavy do opatření na Klabavě cca 100 milionů korun, dalších cca 50 milionů si vyžádaly investice v podobě preventivních opatření. Jednou ze staveb, která byla dokončena v letošním roce, a také už byla prověřena povodní, jsou protipovodňové valy v Nové Huti, která spadá pod obec Dýšina. V současné době se připravuje protipovodňová ochrana pro město Rokycany.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT