QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Světelný Santa Claus rozdává rány! ČOI zakázala jeho prodej

09.11.2015 12:36

Česká obchodní inspekce zakázala prodej další elektronické vánoční výzdoby, která může být nebezpečná. Santa Claus může způsobit úraz proudem.

FOTO_ČOI

Česká obchodní inspekce zakázala prodej dalšího zboží, které by mohlo způsobit úraz. Tentokrát jde o světelného Santa Clause, který může rozdávat "rány" elektrickým proudem. Obecně experti doporučují kupovat elektrické vánoční osvětlení u zavedených obchodníků a s patřičnými informacemi.

Inspektoři ČOI se stále častěji zaměřují na prodej vánočních dekorací. Tentokrát odhalili problémy u světelného řetězu, který je prezentován s krytkou s vyobrazením Santa Clause. "Česká obchodní inspekce zjistila, že je na vnitřním trhu v nabídce elektrický světelný řetěz s krytem zobrazujícím Santa Clause, který představuje pro spotřebitele vážné riziko úrazu. Nebezpečí spočívá v možném uvolnění přívodních vodičů z desky řídící jednotky a v následném obnažení živých částí. Kontakt uživatele s těmito živými částmi znamená úraz elektrickým proudem. Co se týče zpracování výrobku, rozměry dvoupólové vidlice síťového napájení neodpovídají předepsanému vzoru," informovala inspekce.

Podle inspekce u výrobkun navíc chybí povinné informace ohledně používání. "Česká obchodní inspekce distribuci nebezpečného řetězu zakázala a nařídila jeho stažení z distribuce," dodává ČOI.

V souvislosti se startujícími nákupy vánočních dekorací a především světelného zboží upozorňují odborníci na jednotlivá nebezpečí. Vždy je lepší se spolehnout na nákupy v zavedených obchodech.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24