Teplotní výkyvy ničí v Plzeňském kraji silnice

07.01.2023 16:01

Výrazné změny počasí, které u nás v posledních týdnech zaznamenáváme, mají vliv na stav vozovek. Objevují se výtluky, které silničáři postupně opravují.

opravy silnic v Plzeňském kraji_0123_ŘSD

„Po poměrně výrazných hlavně teplotních změnách v uplynulých týdnech se na vozovkách začínají objevovat závady, převážně ve formě výtluků, které mohou ovlivňovat bezpečnost provozu na silnicích. Předcházet ale jejich vzniku je velice složité a vznikat mohou v podstatě kdekoli,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Výtluky na vozovkách vznikají zejména díky střídání nízkých a vysokých teplot. „I do sebemenších prasklin na vozovce proniká během oteplování voda, která při opětovném mrznutí narušuje konstrukční vrstvy komunikace. Vyšší četnost srážek a zatížení silnic dopravou pak vznik výtluků urychlují,“ vysvětlilo ŘSD.

„V rámci inspekčních jízd jsou pak evidované závady monitorovány a postupně odstraňovány. V současné době jde ale většinou pouze o provizorní opravy studenou asfaltovou směsí, které musí být mnohdy prováděny opakovaně,“ uvádí ŘSD s tím, že v zimním období nejsou v provozu obalovny. Z tohoto důvodu bude ve většině případů nutné na opravy dlouhodobějšího charakteru počkat až na příchod jara, kdy budou pro trvalé opravy také vhodnější klimatické podmínky.

Foto ŘSD

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24