QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Titul Stavba roku Plzeňského kraje je na dosah! Hlásit se mohou i rodinné domy

11.02.2016 13:24

Borská ulice, budova nádraží Jižní Předměstí nebo terasy u divadla. To jsou stavby, které se vloni v Plzni dokončily. I ty by se mohly objevit v soutěži o titul Stavba roku Plzeňského kraje.

Nádraží Plzeň - Jižní předměstí_QAP_foto (4)

Soutěž o titul Stavba roku Plzeňského kraje startuje. Stavitelé, architekti, instituce, ale i města a obce mohou podávat přihlášky jednotlivých staveb do prestižního klání až do 18. března. Celkem je vyhlášeno šest kategorií, z nichž jedna je čerstvou novinkou.

Do soutěže se mohou hlásit stavby, které byly v loňském roce buď zkolaudované nebo dokonce uvedené do provozu. Přihlašovat je mohou obce, architekti, investoři, ale i stavitelé. Každá kategorie může, ale také nemusí, mít svého vítěze, spolupořadatelé soutěže navíc udílí nestatutární ceny. Letos počtvrté o jednom z ocenění rozhodne svým hlasování také veřejnost.

Novinkou letošního ročníku je kategorie Stavby pro bydlení!

Velkou novinkou je kategorie Stavby pro bydlení. Hlásit se mohou jak rodinné domy, tak například bytové domy a další obdobná zástavba. I tyto stavby se mohly v uplynulých ročnících účastnit v rámci kategorie Novostavby, nicméně většinou se neprosadili vedle větších projektů. "Věřím, že nová kategorie Stavby pro bydlení přiláká řadu projektantů, stavitelů a investorů, kteří v minulosti po podobné specifické kategorii volali,“ říká Miloslav Zeman, předseda představenstva Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je odborným garantem soutěže. Kategorie sice fungovala i v minulém ročníku, to se do ní ale nikdo nepřihlásil

Lochotínský park, terasy u divadla nebo například Borská ulice v Plzni?

V loňském ročníku si ocenění odnesla například Stará synagoga v Plzni nebo například most a nová silnice na Jateční. Titul ale získal ve své kategorii například i Pavilon skla v Klatovech. Teprve nadcházející týdny ukážou, které projekty budou o titul usilovat letos. V Plzni je hned několika adeptů. "Mohl by to být Lochotínský park, také terasy u divadla s památníkem generála Pattona nebo Borská ulice," vypočítává některé z kandidátů na příhlášení do soutěže Kateřina Juríková z útvaru koncepce a rozvoje města.

Téměř jisté je, že do soutěže se přihlásí nově opravená budova nádraží Jižní Předměstí.

Slavnostní vyhlášení výsledků se bude konat 24. května na galavečeru v Měšťanské besedě v Plzni. Termín uzávěrky přihlášek a dodání kompletní dokumentace do sekretariátu soutěže na adresu DOMINIK CENTRUM SERVIS s.r.o., Dominikánská 3, 301 00 Plzeň je 18. března do 15:00.

Kategorie soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2015:

  • Novostavby budov
  • Rekonstrukce budov
  • Stavby pro bydlení
  • Dopravní a inženýrské stavby
  • Sportovní a volnočasové stavby
  • Veřejná prostranství (parky, náměstí, návsi)

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24