QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Trenér se vrátil na Radbuzu. Agresivního labuťáka se nedaří odchytit – FOTKY

06.03.2023 14:31

Asi každý Plzeňan zná labutího samce Trenéra. Jeho přezdívka nevznikla jen tak. Samec je opravdu chytrý a specializuje se na výcvik kanoistů. Pasoval se do role trenéra a učí vodáky co největší rychlosti.

Trenér labuť_Makoň_0323_DESOP (2)
Trenér labuť_Makoň_0323_DESOP (2)Trenér labuť_Makoň_0323_DESOP (1)Labuťák Trenér_límec_0323_DESOPlabutí Trenér

Trenér se i se svou partnerkou vrátil na Radbuzu a lidé ze Záchranné stanice živočichů v Plzni se snaží pár přesunout, aby měli na hnízdění větší klid. „Již třetí týden se snažíme odchytit a přesunout známý labutí pár od loděnice z řeky Radbuzy v Plzni. Agresivní labuťák napadající místní rychlostní kanoisty se totiž vrátil zpět na hnízdní lokalitu, a se samicí zde bude chtít pravděpodobně opět zahnízdit. Jelikož ale ani pro samotný labutí pár není tato lokalita úplně ideální, rozhodli jsme se letos, že je odchytíme co nejdříve a posuneme o pár desítek kilometrů dál na řeku Berounku,“ uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni s tím, že má pro samce připravený červený ornitologický odečítací límec, aby bylo možné pozorovat, kde a co labuťák dělá.

„Problém však je, že v návaznosti na výkyvy počasí se Trenér i se svou partnerkou stále ještě courá. Dnes (pozn. 4. 3. 2023) na Radbuze v Plzni například vůbec nebyli, a když tam náhodou jsou, tak se nedají chytit. Osobně jsem byl u řeky pod depem už několikrát a evidentně si mě pamatuje a zná, zatímco samice si, pravda, velice ostražitě vezme alespoň rohlík z vodní hladiny, načepýřený samec varovně chrčící a s roztaženými křídly na pečivo nereaguje a drží se ode mne raději dál,“ popisuje Karel Makoň.

Labuťák zatím prohlédl i další členy Záchranné stanice živočichů Plzeň. „Měníme převleky i hlasy skoro jako vlk v pohádce o neposlušných kůzlátkách, ale nic na plat! Trenér je prostě trenér, a tak není divu, že si zchladí žáhu na některém z prvních kanoistů, který v úterý odvážně vyndá kánoi na vodu a vyjede si zatrénovat nahoru proti proudu pod papírenskou lávku a dál,“ varuje Makoň.

„My ho chytneme, ale zatím vítězí a vyhrává labuťák,“ dodává Karel Makoň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24